Döbbenetes felfedezés – az aszpirin segíthet bizonyos daganatok kockázatának csökkentésében

Napi egy aszpirin „fegyverként” használhatja a szervezet immunrendszerének egyes részeit, hogy segítsen elpusztítani a bélrákos sejteket.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a hosszú távú aszpirinhasználat segíthet csökkenteni a bélrák kockázatát, megállítva annak kialakulását és előrehaladását, de a tudósok nem voltak biztosak abban, hogy miért.

Most a Cancer című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a gyakori fájdalomcsillapító védőhatást fejthet ki a rák ellen azáltal, hogy fokozza a szervezet rákos sejtekkel szembeni immunválaszának bizonyos részeit.

Az aszpirin, más néven acetilszalicilsav a nem-szteroid gyulladáscsökkentőknek (NSAID) nevezett gyógyszercsoportba tartozik.

Fájdalomcsillapításra szedheti, ha elmúlt 16 éves.

A szívroham és a stroke kockázatának kitett személyeknek is felírható napi kis adag aszpirin, mivel a gyógyszer kevésbé „ragadós” és véralvadásra hajlamossá teheti a vért.

Csak akkor szedjen naponta aszpirint, ha orvos javasolja.

Bár korábbi tanulmányok arra figyelmeztettek, hogy a fájdalomcsillapító gyakori használata belső vérzést okozhat a 60 év feletti embereknél, az aszpirin szedése összefüggésbe hozható a gyomor-, nyelőcső-, bél- és szájrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

„Az aszpirinnek a vastagbélrák kemoprevenciójára gyakorolt hatását nem csak ez az egyetlen mechanizmus közvetíti, hanem ehelyett több, egymással összefüggő, jelenleg többnyire ismeretlen mechanizmus” – írták a padovai egyetemi kórház tudósai.

Az aszpirin és a bélrák kockázatáról szóló friss tanulmány mögött álló olasz kutatók 238 olyan betegtől szereztek szövetmintát, akiket 2015 és 2019 között a kórházban műtöttek meg a betegség miatt.

E betegek közül harmincegy (12 százalék) „aszpirinhasználó” volt, ami azt jelenti, hogy legalább egy évvel a bélrák diagnózisa előtt elkezdtek alacsony, 100 mg-os aszpirinadagot szedni, hogy csökkentsék a szívroham vagy a stroke kockázatát.

A naponta aszpirint szedők mintáiból kiderült, hogy bélrákjuk kevésbé terjedt a nyirokcsomóikban.

A daganataikban magasabb volt az immunsejtek koncentrációja is, mint az aszpirint nem szedő betegek mintáiban.

A Padovai Egyetemi Kórház kutatói azt is elemezték, hogy a bélrákos sejtek hogyan reagáltak az aszpirinre a laboratóriumban.

Azt találták, hogy a sejtek aszpirinnek való kitétele a CD80 nevű fehérje fokozott kifejeződését okozta bizonyos immunsejteken, ami fokozta a sejtek azon képességét, hogy más immunsejteket figyelmeztessenek a daganatokkal kapcsolatos fehérjék jelenlétére.

A kutatók hasonló eredményeket találtak végbélrákos betegeknél is, ami alátámasztja eredményeiket.

A végbélrákban szenvedő aszpirint használóknál az egészséges végbélszövetben magasabb volt a CD80 expressziója, ami arra utal, hogy az aszpirin fokozhatja az immunrendszer rákfelügyeleti képességeit.

Kutatások azt is kimutatták, hogy a gyakori aszpirinhasználat csökkentheti a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Egy másik, tavaly közzétett tanulmány azonban azt sugallta, hogy az aszpirin rendszeres szedése, ha az orvos nem utasít rá, szintén növelheti a vérszegénység kialakulásának kockázatát – különösen, ha valaki 65 éves vagy idősebb.

Írta a Magyar Hírlap