„Hozzáadott cukrok nélküli étrend könnyedén összeállítható, de követése a legtöbb ember számára komoly gyötrelemmel jár” – olvasható az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer Facebook-posztjában, amiről írt a Házipatika is.
A német ÖkoTest cikkére hivatkozva azt írták, az alábbi 8 tippel úgy csökkentheti a cukorbevitelt, hogy közben nem sanyargatja magát és nem mond le teljesen a finomságokról.
Haladjon lépésről lépésre!
- Egy-két hétre hagyja el teljesen a cukrokat, hogy az ízlelőbimbói újra érzékennyé váljanak a többi ízre!
- A néhány hetes teljes megvonás után kezdje el tudatosan csökkenteni a cukorbevitelt.
- Vásárláskor figyeljen a tápértékjelölésekre, sok feldolgozott élelmiszerben ugyanis rengeteg rejtett cukor található!
- Kizárólag jóllakottan induljon el bevásárolni, így ugyanis sokkal kevésbé csábul majd el az édességek láttán!
- Sütésnél és főzésnél is fokozatosan csökkentse a felhasznált cukor mennyiségét – először a korábbi háromnegyedére, majd felére!
- Kerülje az üdítőitalokat! Egy liter kólában például kétszer annyi cukor van, mint amennyit az Egészségügy Világszervezet (WHO) egy egész napra ajánl.
- Egyen sütemény helyett gyümölcsöt, például almát! Ez ugyanúgy kielégíti az édesség utáni vágyat, ráadásként viszont sok egészséges tápanyagot is tartalmaz.
- A cukortartalmú ételeket mindig lassan fogyassza el! Így nagyobb lesz az élvezeti értékük, ezért kevesebbet fog kívánni belőlük.
Mi a baj a hozzáadott cukorral?
A cukorfogyasztással alapvetően semmi probléma nincs, ha mértékletesen tesszük és előnyben részesítjük a természetes cukrokat tartalmazó ételeket. Ha azonban nagy mennyiségben fogyasztunk hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket, akkor hosszú távon akár komolyan veszélyeztethetjük az egészségünket.
Írta a Magyar Hírlap