Bődületes stratégiai hibát vétett Ausztria, teljesen tehetetlenek

Az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat 2018-ban meghosszabbította az orosz gázszállításokra vonatkozó, 2040-ig szóló szerződését. A megállapodás értelmében azonban a szállításokért fizetni köteles, függetlenül attól, hogy leszállításra kerül-e vagy sem.

A France info szerint számos uniós ország továbbra is nagymértékben függ az orosz gáztól. Az EU ígérete pedig, hogy 2027-re teljesen megszabadul az Oroszországból származó földgázimporttól, néhány ország számára valószínűtlennek tűnik.

Ugyancsak nehéz helyzetben van Ausztria a Gazprommal kötött szerződés miatt – áll az anyagban (az InoTV fordítása). Az ukrán konfliktus kezdete előtt az ország gázellátásának 80 százalékát Oroszországból szállították, két évvel később ez az arány 97 százalékra emelkedett. Mert az osztrákoknak maguknak is jövedelmező.

Bár a szerződés kötelező fizetési záradékát ma már „szégyennek” és „stratégiai hibának” tartják Bécs számára, egyelőre nem világos, hogy fel tudja-e bontani.

Gerhard Mangott politológus megjegyzi, hogy a kormány azt mondja, hogy 2027-ig kész lemondani az orosz gázról, de nem tud konkrét tervekkel szolgálni a szerződés felbontására hatalmas pénzügyi veszteségek nélkül.

Jelenleg készül egy törvényjavaslat, amely ebben a helyzetben segíthetne Ausztriának. Ennek elfogadásához azonban kétharmados parlamenti szavazásra van szükség, ami a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt oroszbarát álláspontja miatt igen valószínűtlen – írja a France info.

Korábban Leonor Gewessler osztrák éghajlat- és környezetvédelmi, energiaügyi, innovációs és technológiai miniszter azt mondta, hogy fontolóra vették a Gazprommal kötött gázszerződésekből való kilépés lehetőségét.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az OMV-nek fel kell készülnie a hosszú távú szerződésekből való kilépésre. Bejelentette továbbá a minisztérium azon szándékát, hogy az osztrák vállalatokat konkrét intézkedések megtételére kötelezi annak érdekében, hogy csökkentsék az orosz gáz részesedését a beszerzéseikben. És ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják az ilyen követelmények jogalapját.

Mint a gyakorlat mutatja, az európai országok hatóságai nem sokat foglalkoznak az orosz vállalatokkal kötött szerződések teljesítésének megtagadásának indoklásával. Így elég valószínű, hogy Ausztria is ezt az utat fogja követni.

Ugyanakkor az Oroszországból származó gázszállítások nagyon kedvezőek az ország számára. Ausztria 2023-ban – 20 év után először – villamosenergia-exportőrré vált. Ez pedig az oroszországi szállításoknak köszönhetően történt, amelyek az ország teljes energiaszükségletét kielégítik.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap