Az idei volt minden idők legmelegebb márciusa, zsinórban a tizedik hónap döntött rekordot

Még soha nem volt olyan meleg márciusban, mint 2024-ben, az átlaghőmérséklet 1,68 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti idők átlagát – erről a BBC írt. Ezzel már egymás után tizedszer dőlt meg az adott hónapra vonatkozó rekordmagas átlaghőmérséklet. A nyilatkozó szakértők szerint a hosszabb trendek továbbra is a várakozásoknak megfelelően alakulnak, az elmúlt pár hónap felmelegedésére viszont nehéz magyarázatot adni.

A NASA Goddard Űrkutatási Intézetének igazgatója, Gavin Schmidt a brit közszolgálati médiának azt mondta, ha nyár végéig ugyanúgy rekordmagas hőmérsékletek lesznek,

„feltérképezetlen területre” érkezünk a klímaváltozás kutatásával kapcsolatban.

A szakértők szerint a márciusi rekordmeleg magyarázható az El Niño jelenséggel, ami miatt a melegebb, felszíni óceánvíz a szokásosnál keletebbre kerül.

A tavalyi év második felének időjárására még nincs magyarázat, hiszen akkor ettől függetlenül volt nagyon meleg.

A jelenlegi előrejelzések szerint egyébként az El Niñót az év második felében felválthatja az ellenkező hatású La Niña jelenség.

A klímaváltozás leküzdésének legfontosabb eszköze továbbra is a károsanyag-kibocsátás csökkentése, erről Angélique Melet, a Mercator Ocean International óceánkutató civil szervezet szakértője beszélt a BBC-nek.

HVG