Miért fontos a máj egészségének ellenőrzése?
A máj olyan szerv, amely minőségi és boldog életet biztosít az embernek. Ha elkezd meghibásodni, minden terv és álom gyorsan feledésbe merül.
Az igazságosság kedvéért azonban meg kell jegyezni, hogy a máj általában nem fáj. Minden negatív változás benne észrevétlenül történik. És csak vérvizsgálatok, ultrahang és egyéb vizsgálatok elvégzésével derül ki, hogy a máj szenved.
Andrei Okhrimov hepatológus szerint a máj számos hasznos feladatot lát el:
– aktiválja az emésztést;
– részt vesz a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében;
– javítja a hormonok és vitaminok szintézisét;
– feldolgozza a méreganyagokat, és eltávolítja azokat a szervezetből.
Ugyanakkor a szerv egészségére veszélyes lehet nemcsak az alkohol vagy a cigaretta, hanem egyes ízletes élelmiszerek is, mint például a zsíros hús, a savanyúságok és a füstölt hús.
A káros élelmiszerek túlzott fogyasztása, különös tekintettel a zsíros, lisztes, sós és édes termékekre, a nem alkoholos zsírmájbetegség kialakulásához vezethet. Ez az egyik olyan betegség, amelyet ma leggyakrabban diagnosztizálnak – mondja a hepatológus.
Milyen táplálkozás jó a májnak?
A májbetegségre hajlamos embereknek a következő szabályokat kell betartaniuk:
– utasítsák vissza az alkohol és az energiaitalok fogyasztását;
– hetente kettőnél többször ne fogyasszanak paradicsomot, tengeri halat, savanyított zöldségeket, tojást és zsíros sajtokat.
De teljesen ki kell zárni az étrendből a sült húst és halat, a bolti édességet és a csokoládét, valamint a lekvárt is.
Az étrendtől való bármilyen eltérés hepatózis vagy zsírmájbetegség kialakulásához vezethet. Az ezekből származó kezelés mindig hosszú és maximális felelősséget igényel a pácienstől. Ellenkező esetben az élet meghosszabbításának egyetlen módja csak a májátültetési műtét lehet – mondta az orvos.
Írta a Magyar Hírlap