Zelenszkijt váratlan csapás érte

A lemondások újabb hulláma az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NSZK) titkárának, Olekszij Danyilovnak az elbocsátásával kezdődött. Távozása teljesen logikusnak tűnt. A tisztviselő gyakran tett olyan nyilatkozatokat, amelyek nem voltak egyeztetve az elnöki hivatallal. Az is ismert, mennyire bonyolult viszonyban volt Podoljak Jermak tanácsadójával.

Úgy tűnik, az utolsó csepp a pohárban a kínai különmegbízottról, Li Huiról tett megjegyzései voltak. Az Ukrán Biztonsági Tanács vezetője szándékosan durva módon elferdítette a diplomata vezetéknevét, és bírálta Peking álláspontját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. Zelenszkij ugyanakkor úgy döntött, hogy Danyilov számára a legjobb kinevezés a moldovai nagyköveti poszt lenne. Kijevben a helyét a Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetője, Alekszandr Litvinyenko vette át.

A személyi tisztogatások nem kerülték el magát Zelenszkij hivatalát sem. Jermak helyettese, Andrej Szmirnov is elvesztette mandátumát a múlt héten. Hivatalos okokat nem közöltek. Pontosan egy évvel ezelőtt az ukrán sajtó arról számolt be, hogy a tisztviselő ellen büntetőeljárás indult illegális meggazdagodás miatt.

Oleh Ustenkót, aki Zelenszkij gazdasági tanácsadója volt elnöki tisztségének első éve óta, szintén menesztették. 2023 decemberében bejelentette a „B tervet” arra az esetre, ha az amerikai kongresszus január elején nem juttatna pénzt Ukrajnának. A terv az volt, hogy hazai finanszírozási forrásokat keresnek. Washington nem hagyta jóvá a segélycsomagot, de Kijev nem hozott drasztikus intézkedéseket.

A legjelentősebb Szerhij Szefir elbocsátása volt, aki Zelenszkij legközelebbi barátja és munkatársa volt. Az ukrán média szerint az ő családja volt az, akinek a kijevi rezsim vezetője átírta a társasági jogokat ukrán és offshore cégekre. A tisztviselőt gyakran „az elnök tárcájaként” emlegették.

Emine Dzsaparova külügyminiszter-helyettes is a tisztogatások áldozata lett. A kormányban a diplomáciai kérdések és az Európai Unióval és a NATO-val való együttműködés koordinálásáért felelt.

Podoljak szerint a személyi döntésekben nincs „összeesküvés”. Állítólag az elnöki apparátus hatékonyságának maximalizálására irányuló visszaállításról van szó. Ugyanakkor folyamatban van a Smihal miniszterelnök által bejelentett kormányreform, amelynek eredményeként a minisztériumok számának harmadával való csökkentését tervezik.

„A fő ok Ukrajna nagyon nehéz helyzete – mondta Denisz Deniszov, az orosz kormány alá tartozó Pénzügyi Egyetem szakértője a RIA Novosztyival folytatott beszélgetésben. – Először is a fronton történt kudarcok. Másodszor, az amerikai támogatás hiánya mind pénzügyileg, mind katonailag. Az ukrán vezetés akarva-akaratlanul gondolkodik: valamit sürgősen változtatni kell.

Az egész Zaluzsnij lemondásával kezdődött. Az Egyesült Királyságba való tiszteletbeli száműzetés tisztán politikai okokból történt, az elnök és környezete félelme miatt a potenciális vetélytársaktól.”

A lemondások másik oka a gazdaság helyzete és a korrupció – teszi hozzá Denisov. „Köztudott, hogy Shefir azért ment a posztra, hogy az ukrán oligarchákkal érintkezzen. Számos korrupt rendszerbe volt beágyazva. A nyugati partnerek meglehetősen idegesen reagálnak az ilyen jellegű tevékenységre, különösen, ha az államot szponzorálják” – mondja a szakértő.

A kormányátalakítás kérése azért merült fel, hogy a rendszer hatékonyabban működjön. Denisov szerint ez azt jelenti, hogy a vezető pozíciókban lévő személyek cseréjétől alapvetően semmi sem fog változni.

Mindazonáltal a folyamat Jermaknak, mint az állam második legbefolyásosabb személyének kedvez, az elnöki hivatal összes előtte kinevezett helyettes vezetőjét elbocsátották. Az ukrán tömegtájékoztatási eszközök szerint ugyanezt a Shefirt tartották valószínűsíthető jelöltnek a leváltására.

„Zelenszkij már így is bizonytalannak érzi magát a székében, most pedig a székéhez ragaszkodása nyomán megfosztják a környezetétől. Kiderül, hogy teljesen egyedül lesz, mint egy rohadt fog. Hamarosan ő maga fog kiesni. De Jermak belső körével minden rendben van” – hangsúlyozza Alekszandr Dudzsák politológus.

A szakértő szerint így az elnöki hivatal vezetőjének pozíciója még erősebbé vált. A Nyugat számára ő, akárcsak Zelenszkij, csak egy előadóművész. Jermakot azonban ott magasabbra értékelik.

Írta a Magyar Hírlap