Körülkordonozott egy pécsi lakóházat a zirci apátság, miután az ott élők a felszólítása ellenére sem költöztek ki

Körbekordonoztatott egy lakóépületet Pécs történelmi belvárosában a tulajdonosa, a Zirci Ciszterci Apátság – tudta meg az rtl.hu.

Az ingatlan még 2012-ben került ingyenesen az államtól a katolikus rendhez „oktatási, kulturális, szociális és hitéleti célokra”, a feltétel az volt, hogy az apátság „az ingatlant terhelő kötelezettségeket teljeskörűen átvállalja”.

Az elmúlt tizenkét évben azonban a karbantartások az ott lakók szerint elmaradtak, akik a cikk szerint hiába jelezték a problémákat. Egyes munkálatokat végül a saját pénzükből végeztettek el.

A ciszterciek tavaly decemberben felszólították az ott élő bérlőket, hogy hagyják el az épületet, ők azonban értetlenül fogadták a felszólítást, valamint a március 20-án véghezvitt kordonozást. Ez utóbbit az illetékes kormányhivatal rendelte el, amely határidőt szabott a tulajdonosnak: fél éven belül végezzenek el jókarbantartási munkákat, különben bírság vár rájuk. A munkák egyelőre nem kezdődtek el, a lakók pedig egyelőre csak úgy tudnak ki- és bejutni, ha arrébrakják a kordon egy elemét.

A fejlemények nyomán birtokvédelmi kérelmet nyújtottak be a pécsi jegyzőnek, akinek titkársága megerősítette, hogy március 26-án megkapták a dokumentumot, és már az eljárás is megkezdődött, a részletekről azonban csak az érintetteket tájékoztatják.

A cikk szerint a lakók ügyvédje a decemberi felszólítás után megpróbált, de nem tudott kapcsolatba lépni a ciszterciekkel, akik az rtl.hu-nak sem válaszoltak.

A lap emlékeztetett: a zirci apátságról tavaly nyáron lehetett sokat hallani, amikor kiderült, hogy a Vatikán egy nemzetközileg jegyzett könyvvizsgáló céget kért fel a pénzügyeinek átvilágítására. A Válasz Online tényfeltáró cikkéből az derült ki, hogy a Róma részéről szokatlan határozottságú közbelépést gyanús ingatlanüzletekből, az iskolák menedzselése fölötti szereptévesztésből, egy veszteséges kirakatvállalkozásból, egy személyi állományában fogyatkozó, mégis milliárdos tételek fölött diszponáló szerzetesrendből és a háttérben megbúvó KDNP-szálból áll összeálló koktél váltotta ki.

(Nyitókép: Az érintett, sárga épület a Google Maps korábbi utcaképén.)

HVG