Íme nyolc élelmiszer, amelyek növelik a rák kialakulásának kockázatát:
1. Mesterséges cukros ételek
A finomított cukorban gazdag élelmiszerek és a mesterséges fruktóz-édesítőszerek, például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup túlzott fogyasztása számos egészségügyi problémát idéz elő. Ezek az ételek növelik az inzulin szintjét és fokozzák a ráksejtek növekedését.
2. Vörös húsok és húskészítmények
A feldolgozott húsok, mint a sonka, a kolbász és a szalonna, tele van káros tartósítószerekkel és sóval. A kutatók azt találták, hogy a feldolgozott hús túlzott fogyasztása vastagbélrákkal van összefüggésben.
3. Füstölt és pácolt ételek
A füstölt húsokban a füstölési folyamata során számos mérgező összetevő keletkezik, míg a pácolt ételek magas nitrát tartalmúak, amelyek nitrozo vegyületekké alakulnak át, ami a rák kockázatát növeli.
4. Fehér liszt
Helyettesítse a finomított fehér lisztet egészségesebb alternatívákkal, mint a teljes kiőrlésű búza, mandula, kókusz.
5. Hidrogénezett olajok
A transzzsírok növelik a mell-, a prosztata- és a vastagbélrák kockázatát. Ezért inkább a hagyományos zsírt javasolják.
6. Pattogatott kukorica
A sokak által kedvelt mikrós pattogatott kukorica tasakok rendkívül mérgező vegyületet tartalmaznak, amely perfluoroktánsav néven vált ismertté. Erről a vegyületről megállapították, hogy növeli a vese- és hólyagrák kockázatát, és a nőkben csökkenti a termékenységet.
7. Tenyésztett lazac
A tenyésztett lazac jelentősen nagyobb mennyiségű káros vegyi anyagokat és rák kialakulását segítő összetevőket tartalmaz, mint a higany, dioxinok, toxafén, égésgátlók és poliklórozott bifenilek.
8. Burgonyaszirom
A burgonyachipset rendkívül magas hőmérsékleten állítják elő, ami egy ismert rákkeltő, az akrilamid létrejöttét segíti elő.
Írta a Magyar Hírlap