Megtudtuk, kit talált meg Magyarországon a kémelhárítás az orosz befolyásolási hálózat felderítésekor

2023. augusztus 25-én egy holland politikus, Thierry Baudet könyvének magyarországi bemutatóját tartották Budapesten. Az eseményt egy Budapesten élő francia újságíró, Nicolas de Lamberterie és a korábban a kormányzati sajtóban és a Fideszben futtatott, majd a Mi Hazánk holdudvarában felbukkanó, nyíltan oroszpárti Szakács Árpád szervezte. Ezen a napon utazott Budapestre a francia Guillaume Pradoura is, aki szintén jelen volt a könyvbemutatón, akárcsak Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke. 

Másnap, augusztus 26-án a parlamentben – külföldi politikusok részvételével – konferenciát tartottak, az eseményt a Mi Hazánk szervezte. Ezen az eseményen Toroczkain és Nicolas de Lamberterie-n kívül részt vett Thierry Baudet, a bolgár Kosztadin Kosztadinov, a cseh Josef Nerusil, a svéd Mikael Jansson és a svájci Nicolas Rimoldi. A résztvevők büszkén hirdették, hogy céljuk egy olyan új európai politikai szövetség létrehozása, amelynek végén az Európai Parlamentben egy új frakció jöhet létre. Nem véletlen, hogy magát a konferenciát is a 2024-es európai parlamenti választás kampányának kezdetére időzítették.  

A 2023 augusztusi konferencia előtti napon megrendezett könyvbemutatóra ellátogató Guillaume Pradoura nem ismeretlen figura a francia kémelhárításért is felelős Belső Biztonsági Főigazgatóság (DGSI) előtt. A Le Monde francia napilap idén március 2-án számolt be arról, hogy több más személlyel együtt Pradoura a DGSI látókörében van. 

A DGSI egyebek mellett azért is figyelt fel rá, mert kapcsolatban áll azzal a Jean-Luc Schaffhauserrel, aki a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés EP-képviselőjeként még 2014-ben közbenjárt annak érdekében, hogy a francia bankok által kikosarazott szélsőjobboldali pártvezér egy cseh-orosz banktól kölcsönt kapjon. És a könyvbemutató szervezője, Nicolas de Lamberterie is kapcsolódik Schaffhauserhez: egy időben az Európai Parlamentben az egyik asszisztenseként dolgozott. 

Az, amire Toroczkaiék hat európai szélsőjobboldali párttal közösen készültek, az európai titkosszolgálatokat sem hagyta figyelmen kívül. Az elhárító szerveknek ugyanis információik voltak arról, hogy a Kreml érdekében áll egy olyan új, szélsőjobboldali pártok szövetségéből létrejövő frakció létrehozása, amely alapvetően oroszbarát politikát képvisel. 

A törekvés nem új: hasonló szervezet létrehozásán munkálkodott a kétezres évek végén az akkor a Jobbik EP-képviselőjeként tevékenykedő és 2022-ben öt év letöltendő fegyházbüntetésre elítélt Kovács Béla is. A Jobbikban anno csak KGBélaként emlegetett politikust az Európai Unió kárára elkövetett költségvetési csalással és az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség. A képviselő 2012 és 2014 februárja között a budapesti nagykövetségükön fedésben dolgozó orosz katonai hírszerzőknek adott át információkat a többi között energetikai ügyekben, az EP-választásokról, a magyar belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről. Igaz, Kovácsot nem tudják felelősségre vonni. A jogerős ítélet kihirdetésekor már Oroszországban tartózkodott. Ugyan nemzetközi körözést adtak ki ellene, de Moszkva vélhetően úgysem fogja kiadni, miután információnk szerint az egykori politikus megkapta a menekültstátuszt. 

Ám az oroszoknak nem csak egy Kovács Bélájuk volt, a Kreml befolyásolási műveletei igencsak sokrétűek. Múlt szerdán Petr Fiala cseh miniszterelnök arról számolt be, hogy a cseh titkosszolgálat egy Moszkvából finanszírozott propagandahálózatot leplezett le. Fiala arról is beszélt, hogy a csoport a prágai székhelyű Voice of Europe hírportálon keresztül terjesztett olyan narratívákat, amelyek célja az volt, hogy az Európai Uniót eltántorítsa attól, hogy segítse Ukrajnát az orosz hadsereg elleni harcban. Fiala közölte azt is, a cseh biztonsági információs szolgálat (BIS) szerint az oroszbarát hálózat olyan tevékenységet folytatott, amely “súlyos következményekkel jár Csehország és az EU biztonságára nézve”. A csoport az EU területén “Ukrajna területi integritása, szuverenitása és függetlensége ellen” agitált – mondta Fiala újságíróknak. A csoport tevékenysége az Európai Parlamentig is eljutott, de erről bővebben a kormányfő nem beszélt. 

A Deník N nevű cseh napilap ezzel kapcsolatban arról írt, hogy a “Voice of Europe” híroldal olyan politikusok nyilatkozatait tette közzé, amelyekben arra szólították fel az EU-t, hogy állítsa le az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. A “Voice of Europe” múlt szerda este már nem volt elérhető. Egyes európai politikus, akik együtt dolgoztak a híroldallal, Oroszországtól kaptak fizetést, a pénzek egyes esetekben a júniusi európai parlamenti választásokra való választási kampányukat is fedezték – legalábbis ezt állította a Deník N.

Ahogy arról már beszámoltunk, lapunk megbízható forrásból megtudta: a cseh elhárítás akciója valójában egy olyan titkosszolgálati művelet része, amelyben több európai kémelhárító szerv, köztük a magyar kémelhárítás is koordináltan dolgozott össze. 

Úgy tudjuk, hogy hat európai szolgálat vett részt az akcióban. Pontosan annyi, mint amennyi országból szerveződik az a politikai szövetség, amiben a Mi Hazánk is benne van. Információnk szerint ennek a kémelhárítási műveletnek a részeként került a francia DGSI látókörébe a 2023 augusztusában Budapesten felbukkanó Guillaume Pradoura is. Az akciónak ugyanakkor egyelőre csak Csehországban és Lengyelországban lett kézzelfogható, politikai következménye: Prága szankciós listára tett Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátját, Viktor Medvecsukot, valamint Artyom Marcsevszkijt.

Információnk szerint az európai szolgálatok szerint Medvedcsuk és Marcsevszkij irányította és finanszírozta a Voice of Europe híroldalt. Azért a csehek léptek, mert a híroldal cseh bejegyzésű, így az oldalt működtető jogi személyt is szankciós listára tették.A lengyel biztonsági szolgálatok pedig csütörtökön azt közölték, hogy a határokon átnyúló nyomozás részeként házkutatásokat tartottak Varsóban és a nyugat-lengyelországi Tychyben. A helyi média idézte a biztonsági szolgálatok közleményét, amely szerint a hatóságok 48 500 eurót és 36 000 dollárt foglaltak le. 

Bár lapértesülések szerint a hálózat európai politikusokat is lefizetett, a csoport tevékenységére rálátó források a HVG-nek azt mondták: magyar politikus nem kapott közvetlenül pénzt, az európai országokból pedig mindössze kettő olyan van, ahol bebizonyosodott, hogy politikusok kaptak pénzt. Ez persze nem is annyira meglepő, mivel a hálózat tevékenysége a lapunknak nyilatkozó források szerint elsősorban nem politikusok megkenésére, lefizetésére, hanem a szélsőjobboldali és jobboldali körök befolyásolására, a szövetség építésében nyújtott segítségre koncentrálódott. Információnk szerint

a hálózat alapvetően nem is klasszikus kémtevékenységet végzett, hanem egy olyan építkezést, ami hosszabb távon ért volna be – de úgy tűnik, az európai szolgálatok stratégiája az volt, hogy még csírájában elfojtják.

Úgy tudjuk, a hálózat irányítói nem álltak kapcsolatban például az orosz nagykövetségekkel, a befolyásoló műveleteket az orosz elnöki adminisztráció tartotta az ellenőrzése alatt, a magas fokú konspiráció miatt pedig – amennyiben erre lehetőség volt – nem vontak be más államigazgatási szereplőt. 

Éppen ezért a befolyásolásra költött pénzt is “civil” fedésben juttatták el az érintetteknek, akik viszont egy központi utasításra terjesztették az orosz propagandát. Felülről kapták az ukázt, hogy mikor, miről írjanak, kivel készítsenek interjút. A feladatuk tehát az volt, hogy koordináltan terjesszék az orosz politikát, és az európai politikát jobbra tolják. Hosszú távra terveztek: a cél az volt, hogy a közvetlen és közvetett segítségükkel felépített politikusok és pártok sikereket érjenek el az EU-ban, és öt-tíz év múlva emlékeztethessék őket arra, kik segítettek mindebben. 

Úgy tudjuk, a csehek által szankciós listára helyezett Medvedcsuk és Marcsevszkijt “terjesztette az igét”, és közvetve ők biztosították a propaganda terjesztéséhez szükséges pénzügyi forrásokat is.  

Az orosz befolyásolási művelet magyar leágazása a németországi vagy éppen a franciaországi befolyásolás súlyához képest kisebb. Míg a cseheknél a Voice of Europe nevű híroldal került az elhárítók célkeresztjébe, Magyarországon a Visegrád Post nevű oldal. Utóbbit a 2010-ben, 22 évesen Budapestre érkező Ferenc Almássy működteti. 

Almássyról már 2016-ban írtunk. “A VKontakte közösségi oldalon megtekinthetők a politikai barátai a Jobbiktól a nacionálkommunista Hazafi Magyarországon és a neonáci Pax Hungaricán át a Kelet-Ukrajnában harcoló orosz szeparatistákig. Neve szerepel abban az összeállításban, amely a Donyeckben harcoló francia szélsőjobbos önkéntesekről szól. A három neonáci, ill. identitárius francia, valamint magyar bajtársuk, Almássy Ferenc 2014-ben, kéthetes katonai kiképzés után került Donyeckbe. Militáns Nyugat- és Amerika-ellenes, “eurázsiai” ideológiát hirdetnek, az ezoterikus náci és Putyin-tanácsadó Alekszandr Dugin filozófus hívei” – írtuk akkor.

A francia-magyar férfi 2017-ben a Magyar Narancsnak megszólalt. A lapnak adott interjújából derül ki, hogy a magyar anyától és francia apától származó Almássy – miután Franciaországból Magyarországra költözött – először egy multinál kezdettel el dolgozni, majd a 2015-ös menekültválság idején “rákapott az írásra és egy szponzor segítségével nem sokkal később elindította saját, Visegrád Post nevű, francia és angol nyelven megjelenő honlapját, melynek ő a főszerkesztője és egyetlen főállású szerzője”. A Visegrád Post három nyelven közöl regionális, eléggé kormánybarát híreket – de alapvetően a Mi Hazánkhoz húz. A Magyar Narancsnak annak idején arról beszélt, hogy Magyarországon a számára fontos témákat, azaz az ökológiát és a bevándorlást, illetve a külpolitikát tekintve Orbán Viktor, a (régi) Jobbik és Thürmer Gyula állnak hozzá a legközelebb.

Ahogy a Magyar Narancs akkori cikkében olvasható, a Visegrád Post “alternatív hírcsatorna azt sugallja a külföldnek, hogy Közép-Európában minden a legjobb irányba halad”. Almássy annak idején a Magyar Narancsnak elmondta, hogy a portál az egykori Nemzeti Front-tag Martial Bild alapította TV Libertés-vel működik együtt. Az összeg, amit ezért a munkáért kapott – legalábbis a 2017-es interjú idején – havi 5-600 euró.

Úgy tudjuk, hogy az európai titkosszolgálati művelet során kiderült: a Visegrád Post ugyanolyan orosz finanszírozású, mint a Voice of Europe. Almássyt e-mailben kerestük meg, tudakolva tőle, hogy kapott-e orosz pénzt a Visegrádi Post működtetésére, illetve áll-e kapcsolatban Medvedcsukkal és/vagy Marcsevszkijjel. Megkeresésünkre egyelőre nem válaszolt.

A Visegrád Post oldaláról mindössze az derül ki, hogy a portál nem előfizetéses rendszerben működik, nincsenek rajta hirdetések (így hirdetési bevétele sincsen), a fenntartását adományozók finanszírozzák, de róluk semmit nem árul el az alapító.

Azt viszont az oldal sem titkolja, hogy 2019 és 2020-ban 4 millió forintot kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól, az NKA-tól.

És valóban. 2019-ben Kásler Miklós miniszter döntésének köszönhetően a saját NKA keretéből “angol, francia és német nyelvű hírportál továbbfejlesztésére” négymillió forint pályázati pénzt adott a budapesti székhelyű, Almássyhoz köthető Lalma Consulting Hungary Kft-nek.

Ez abban az időszakban történt, amikor Kásler a saját NKA keretéből egyebek mellett Szikora Róbert és Deák Bill Gyula jubileumi nagykoncertjére is adott pénzt.

A Visegrád Posthoz egyébként az Almássyval jó kapcsolatot ápoló Nicolas de Lamberterie is köthető (a szerzők között fel is tüntetik). Úgy tudjuk, Magyarországon ők ketten kerültek az elhárító szervek látókörébe, mint az orosz befolyásolási hálózatnak a tagjai. 

Lamberterie régi motorosnak számít a hazai szélsőjobboldalon: már a kétezres évek közepén a Toroczkai Lászlóhoz köthető Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom franciaországi elnökeként tevékenykedett. Ő tehát már akkor a hazai szélsőjobb köreiben bukkant fel, amikor az orosz titkosszolgálat megbízásából Kovács Béla a Jobbikban munkálkodott.

Lamberterie orosz kötődésére több szálon is rábukkantunk. Úgy tudjuk, egy időben szoros kapcsolatban állt  a szélsőjobboldali orosz teokratikus, Alekszandr Dugin egyik újságírójaként számon tartott orosz nővel, S. Metelkinával, aki egy ideig Magyarországon is élt. Lamberterie és Almássy köreihez tartozott még a szintén francia, de korábban Kolozsváron élő Raoul Weiss újságíró és nyelvész is, akit 2018 őszén nemzetbiztonsági indokkal tiltottak ki Romániából. Úgy tudjuk azonban, hogy a mostani titkosszolgálati művelet során sem Weiss, sem Metelkina nem került képbe, csak Lamberterie és Almássy. 

Kérdés azonban, hogy a két francia “beazonosításának” lesz-e bármilyen következménye. Ha valóban orosz finanszírozás is áll a Visegrád Post hátterében, önmagában ez nem számít kémkedésnek. Érdeklődtünk a titkosszolgálatokat is felügyelő Miniszterelnöki Kabinetirodánál arról, hogy helytállóak-e az értesüléseink, s ha igen, lesz-e ennek bármilyen következménye a két franciára nézve, de még nem kaptunk választ.

Noha az orosz hálózat a jelek szerint a Mi Hazánkat “találta meg”, Almássy és Lamberterie a sokszor a Kreml propagandára rímelő, sőt, ukránellenességben néha még azt is túlszárnyaló narratívákat közlő kormányközeli sajtóban is fel-felbukkan. Lamberterie adott korábban interjút a Magyar Hírlapnak, ajánlották a Visegrád Postot a Magyar Nemzetben megjelent egyik véleménycikkben, és értékelte már az orosz-ukrán háborút a Hír Tv-ben is, akárcsak Almássy Ferenc is, mint Franciaország-szakértő.   

Azért is érdekes az ügy, mert jóllehet a két francia férfi kapcsolatba hozható a Mi Hazánkkal és aktív kapcsolatban állnak a párt néhány politikusával is, információnk szerint a felderítés során semmi nem utalt arra, hogy akár a Mi Hazánk, akár más magyar párt politikusának adtak volna pénzt. Mindez megmagyarázza azt is, miért csattant fel azonnal Toroczkai László és fenyegette meg rágalmazási perrel Hadházy Ákost, amikor utóbbi szerinte azt sejtette, hogy őt vagy a Mi Hazánkot az oroszok pénzzel támogatták. 

HVG