Ismét nőtt a fehérorosz határon a határsértési kísérletek száma

MH/MTI
2024. március 25. hétfő. 15:28

A két éveleji hónaphoz képest márciusban ismét jelentősen megnőtt a fehérorosz–lengyel határon a harmadik országokból érkező migránsok határsértési kísérleteinek száma, hétvégén erőszakos esetekre is volt példa, egy lengyel határőr és egy katona megsérült – közölte hétfőn a lengyel határőrség.

Március eleje óta több mint 2,4 ezer illegális határátlépési próbálkozást tartanak számon, míg januárban és februárban összesen közel 600 ilyen eset történt – derül ki a határőrség adataiból. A határsértők 24 országból érkeztek.

Tavaly március végén hasonló, kétezer incidenst meghaladó adatokat jegyeztek.

Péntektől vasárnapig összesen 444 külföldi állampolgár kísérelt meg átjutni a fehérorosz-lengyel határon.

A migránsok a hét végén több alkalommal kövekkel, faágakkal és égő fadarabokkal támadták meg a lengyel határőröket. Két személy – egy határőr és egy katona – megsérült, de nincsenek életveszélyben – áll a közleményben.

A lengyel–fehérorosz határ 186 kilométeres szakaszán közel-keleti és észak-afrikai országokból útnak induló, Fehéroroszországon át érkező migránstömegek miatt Lengyelország 2022-ben acélkerítést épített. A közös határ 206 kilométer hosszú szakaszán a határfolyók mentén is mozgásérzékelőkből és kamerákból álló riasztórendszert létesítettek.

Bejelentették, hogy a riasztórendszert tovább bővítik a folyómenti és mocsaras határszakaszokon.

Írta a Magyar Hírlap