A vastagbélrák jelei a bőrön is megjelenhetnek

Nikita Patel, a Vitality orvosi igazgatója és háziorvosa szerint a vastagbélrák egyik kevésbé ismert tünete a vérszegénység, amely akkor alakul ki, amikor a vérünk a normálisnál kevesebb egészséges vörösvértestet termel. A vastagbélrák a szervezetben vashiányt okozhat, amely viszont vérszegénységet okozhat. Ez az emberek bőrén is megmutatkozhat, mivel a normálisnál sápadtabbnak tűnhet. A Mayoclinic szerint a sápadt bőr a fehér bőrön szembetűnőbb lehet, mint a sötétebb bőrszínen. A vérszegénység miatt az ember nagyon fáradtnak érezheti magát, valamint a betegek légszomjat és fejfájást is tapasztalhatnak.

Ezekre a tünetekre is figyelni kell:

Ha a tünetek bármelyikét tapasztalja valaki, és a probléma hetekig fennáll, akkor mindenképpen fel kell keresni a háziorvost, majd szakorvost is, aki további vizsgálatokat tud kérni.

  • Megmagyarázhatatlan változás a bélműködésben
  • Vér a székletben
  • Dudor a hasban
  • Megmagyarázhatatlan étvágytalanság
  • Megmagyarázhatatlan fogyás

A szakértők tudják, hogy sokan a kellemetlen tünetek miatt félnek orvoshoz fordulni, ám tudniuk kell az embereknek, hogy az orvosok előtt nem kell kellemetlenül érezniük magukat. A korai diagnózis pedig életmentő lehet, erre mindig felhívják a figyelmet. A vastagbélrák az egyik leggyakoribb betegség, amely sokakat érint hazánkban is, valamint az Egyesült Királyságban is.

Írta a Magyar Hírlap