Hatásosan a meztelencsigák ellen

Ha azt gondolja, korai még a meztelen csigák elleni védekezésre gondolni, akkor téved. Facebook-csoportokban máris sokan panaszkodnak arra, hogy tele van a kertjük ezekkel a kártevőkkel. Ha nem cselekszik most, borzasztóan el fognak szaporodni, mire az elvetett magok kibújnak a földből, vagy amire kiültetheti a palántáit; és ha nagyon sok a meztelen csiga, akár egy éjszaka alatt lerágják a növényeit.

A legtöbb gazdaboltban kapható csigacsapda, amely finom illatokkal csalogatja a csigákat egy folyadékkal teli edénybe. Ugyanez megoldható sörrel is, egyszerűen csak töltsön meg egy edényt félig az itallal, ássa be a földbe, és hagyja kint éjszakára. A csigák imádják a sör illatát, reggelre rengeteget fog találni a csapdában; a mély edényből nem tudnak kimenni, így rögtön likvidálhatja is őket.

Bástyázza körbe a veteményt

A legjobb, ha be se jutnak az ágyásokba a csigák, erre többféle módszert is bevethet. Az egyik a rézdrót: úgy feszítse ki az ágyások köré, hogy ne férjen át alatta a csiga. Fölötte pedig nem akar majd, mert a dróton átmászni kellemetlen érzés a hasának, ezért máshol keres majd élelmet. De használhat törött tojáshéjat is védőfalnak a csigák ellen, egyszerűen szórja vele körbe az ágyásokat, a csigák az éles szélek miatt nem másznak majd be az ágyásba.

Még mindig a kacsa a legjobb

Akinek van indiai futókacsája, az tudja, hogy ez a legjobb megoldás a csigák ellen. Ez a kacsa ugyanis imádja megenni a meztelen csigákat, és tökéletesen kiirtja őket a kertből.

Írta a Magyar Hírlap