Ha kihagyja a reggelit növeli az egyik halálos betegség kockázatát

Kiderült, hogy a reggeli valóban a nap legfontosabb étkezése.

Az elmúlt években sok brit kezdett lemondani szeretett reggelijéről, hogy fogyjon, csökkentse koleszterinszintjét és javítsa vérnyomását. A számos híresség és influenszer által támogatott időszakos böjt arra ösztönzi az embereket, hogy az összes ételt egy ellenőrzött időintervallumban fogyasszák el.

A legnépszerűbb módszer lényege, hogy a reggelit kihagyják, és csak egy nyolcórás időszakban (például 12-8 óra között) esznek. Ezután 16 órán keresztül böjtölnek. Egy új kutatás szerint azonban a népszerű diéta növelheti a halálozás kockázatát.

Az Amerikai Szív Szövetség által közzétett tanulmányban megállapították, hogy azoknál, akik napi nyolc óránál rövidebb idő alatt fogyasztották el az összes táplálékot, ami az időszakos böjtölőkre jellemző, megdöbbentő, 91 százalékkal magasabb volt a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata. A kutatók a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát találták a szívbetegségben vagy rákban szenvedő résztvevőknél is.

„Meglepődve tapasztaltuk, hogy a nyolcórás, időben korlátozott étkezési rendet követő emberek nagyobb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben” – mondta Christopher D. Gardner, Ph.D., FAHA. Annak ellenére, hogy ez a fajta étrend népszerű volt a lehetséges rövid távú előnyei miatt, a kutatásunk egyértelműen azt mutatja, hogy a napi 12-16 órás tipikus étkezési időintervallumhoz képest a rövidebb étkezési idő nem járt együtt a hosszabb élettartammal.

„A betegek, különösen a már meglévő szívbetegségben vagy rákban szenvedők számára kulcsfontosságú, hogy tisztában legyenek a nyolcórás étkezési ablak és a szív- és érrendszeri halálozás fokozott kockázata közötti összefüggéssel. Tanulmányunk eredményei óvatosabb, személyre szabott megközelítést szorgalmaznak az étrendi ajánlásokban, biztosítva, hogy azok összhangban legyenek az egyén egészségi állapotával és a legújabb tudományos bizonyítékokkal.”

A szakértő hozzátette, hogy bár összefüggést találtak a nyolcórás étkezési ablak és a szív- és érrendszeri halálozás között, ez nem jelenti azt, hogy az időben korlátozott étkezés szív- és érrendszeri halálozást okoz.

Írta a Magyar Hírlap