Fordulat az építőiparban: 15 hónap után nőtt az építőanyagok forgalma

Még nem beszélhetünk egyértelmű trendfordulóról, de hosszú idő után először beszélhetünk növekedésről az ágazatban.

Hosszú idő után növekedett újra a magyarországi építőanyag-forgalom, utoljára idén február előtt 15 hónappal emelkedett az eladott építőanyag volumene az előző év azonos időszakához képest – erről számol be az Újház Zrt. közleménye, melyben a cég saját adataira hivatkozik. A társaság szerint az összes eladott építőanyag mennyisége 14,9 nőtt, miközben ugyanez a mutató 2023 utolsó negyedévében még 21 százalékos visszaesést mutatott az előző évi értékhez képest.

Juhász Attila, az Újház elnöke arról beszélt, hogy még nem lehet egyértelmű trendfordulóról beszélni egy hónap adatai alapján, de több tényező is kedvező fordulatra utal. Kiemelte, hogy a szerkezetépítési szegmens is növekedésnek indult, februárban 27,7 százalékkal emelkedett a forgalom. A tégla forgalma 44,9 százalékkal, a beton zsaruköveké pedig 69 százalékkal emelkedett. Az elnök szerint ezeket elsősorban az építkezések elején vásárolján, így arra utalhatnak az adatok, hogy megkezdődtek a hazai lakásépítések, és a többi termékkör forgalma is kedvezően alakulhat az elkövetkezendő időszakban.

A növekedés annak köszönhető, hogy az építőanyag árak átlagosan 5 százalékkal alacsonyabbak, mint tavaly ilyenkor, az építési hitelek kamatai 6 százalék körülre csökkentek, a reálkeresetek növekedtek, és a CSOK+ is megjelent új ösztönzőként – magyarázza a cég közleménye.

Csökkenés egyedül a lakásfelújításoknál használt alapanyagoknál tapasztalható, amely annak tudható be, hogy itt a bázisadatok sem voltak olyan rosszak, hiszen lakásfelújítások 2023-ban is szép számban zajlottak.

HVG