Az ujjak színét megváltoztató „hideg kéz szindróma”

Az Egyesült Királyságban mintegy 10 millió ember szenved a Raynaud-kór néven ismert „hideg kéz szindrómában”. Az állapot nem csak extrém fájdalmat okoz, amikor a hőmérséklet lecsökken, hanem a bőr színét is megváltoztathatja.

A Raynaud-kór akkor jelentkezik, amikor a tested végtagjaiban, például az ujjakban és a lábujjakban található kis erek túlérzékenyek, és bizonyos kiváltó okokra reagálva korlátozzák a véráramlást.

Bár sokakat érint, gyakran figyelmen kívül hagyják. Most a Scleroderma and Raynaud’s UK (SRUK) jótékonysági szervezet megpróbálja felhívni a figyelmet az egészségügyi problémával élő emberekre, és finanszírozza a kezelést és a gyógymód megtalálását célzó kutatásokat.

Jelenleg nincs gyógymód az állapotra, de vannak módszerek a kezelésre. Dr. Emma Blamont, az SRUK kutatási vezetője elárulta, hogyan lehet megelőzni a Raynaud-rohamokat.

Elmagyarázta, hogy az állapot kiválthatja a bőr színének megváltozását, ahol az ujjak és a lábujjak vörösre, kékre vagy fehérre színeződhetnek. De okozhat viszketést és égő érzést is. Míg az ujjak és a lábujjak a leggyakrabban érintettek, a test más részei, köztük az ajkak, sőt a mellbimbók is szenvedhetnek.

Blamont elmondta a Teesside Live-nak: „A Raynaud-kór fájdalmas lehet, különösen akkor, amikor az erek visszatérnek a normális állapotba és a keringés helyreáll.”

A szokatlan kór előjele lehet a cukorbetegségnek, ami a lábakon jelenhet meg.

Bár a Raynaud-kór megelőzése ellen semmit sem lehet tenni, a rohamok kiváltó okainak megértése segíthet a rohamok megelőzésében.

„A hőmérséklet változása, az érzelmi változások, a stressz, a hormonok és bizonyos esetekben a vibráló eszközök használata mind Raynaud-rohamokat okozhatnak” – tette hozzá a szakértő.

A következő életmódbeli változtatásokat ajánlotta, hogy minimalizáljuk a rohamok kialakulásának kockázatát:

Melegen tartás – hideg időben meleg ruházat viselése – ne hanyagolja el a magját. Réteges öltözködés. Viseljünk sok vékony réteget. Használjon kézmelegítőt, fülvédőt, kesztyűt és vastag zoknit, hogy megvédje a legérzékenyebb részeit.
Lazítson. A stresszes helyzetek összefüggésbe hozhatók a rohamok kiváltásával. Bár a stresszt nem lehet mindig elkerülni, vannak dolgok, amelyek segíthetnek a stressz kezelésében, például légzéstechnikák gyakorlása.

Egészséges táplálkozás

Rendszeres testmozgás

A dohányzásról való leszokás. A dohányzás bizonyítottan akár 20 percig is akár egy fokkal is csökkentheti a testhőmérsékletet.

Az érzelmi stressz kontrollálása vagy korlátozása, mivel ez a Raynaud-kór egyik erős kiváltó oka.

Lehetőség szerint ne szedjen úgynevezett érösszehúzó gyógyszereket. Ezek közé tartozhatnak az orrdugulásgátlók, az amfetaminok, a fogyókúrás tabletták és némely migrén- és ADHD-gyógyszerek.

Írta a Magyar Hírlap