Ez a legveszélyesebb szokásunk, amely demenciát okozhat

Az orvos megjegyezte, hogy a demencia az egyik leggyakoribb mentális rendellenesség az idősek körében. A betegséget memóriavesztés, csökkent szellemi képességek jellemzik, és a helytelen életmód is előidézheti – figyelmeztetett Saadulajeva. A legveszélyesebb tényezőnek a fizikai aktivitás hiányát nevezte. „A rendszeres testmozgás javítja a vérkeringést, oxigénnel és tápanyagokkal látja el az agyat, amely segít megelőzni a demenciát” – mondta az orvos.

A pszichoterapeuta azt is megjegyezte, hogy a megfelelő táplálkozás – beleértve a sok zöldséget, gyümölcsöt és egészséges zsírokat az étrendben – szintén segít megelőzni a demencia kialakulását. A szociális aktivitás és a rendszeres szellemi munka és testmozgás pozitív hatással van az agyműködésre – véli az orvos. Ugyanakkor a krónikus stressz és a depresszió szerinte növeli a demencia kockázatát.

Emellett Saadulaeva figyelmeztetett, hogy azoknál, akik sok az alkoholt fogyasztanak, illetve dohányzanak, nagyobb valószínűséggel alakul ki a szenilis demencia. Azt javasolta, hogy hagyjanak fel ezekkel a rossz szokásokkal, vagy minimalizálják ezeket.

Írta a Magyar Hírlap