A halálra ítélt svájci síelőcsalád utolsó pillanatai

A brutális alpesi viharban meghalt öt svájci síelő felkutatására kiküldött vezető mentő elmondta, hogy a halálra ítélt csapat kétségbeesetten próbált iglut építeni menedéknek, de pánikba esett, és végül halálra fagyott – írja a Dailymail.co.uk.

Anjan Truffer, az Air Zermatt vezetője elmondta, hogy csapata több holttestet talált a hegyen szétszóródva, miután a hatfős csoport – öt családtag – folytatta a túrát annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint akár hetven mérföld/órás, orkánerejű széllökések is előfordulhatnak.

„Először két embert találtunk a hóban fekve, súlyosan kihűlve. A lavinakeresőnek köszönhetően később további két embert találtunk a hótakaró alatt fekve. Őket ki kellett ásnunk. Egy másik személy körülbelül harminc méterre feküdt tőlük – mondta a svájci NZZ-nek.

Hozzátette, hogy a sítúrázók hiába próbáltak barlangot építeni és védekezni a szélviharok ellen a -30 fokos hidegben.

Ez tulajdonképpen egy jó ötlet, de a csoportnak nem volt meg a szükséges felszerelése hozzá. Voltak ugyan lapátjaik, de túl könnyűek voltak ahhoz, hogy bármit is kezdjenek ezzel a hatalmas hótakaróval. Pánik törhetett ki, és a csoport szétszéledt – vonta le a következtetést Truffer.

Klaus Aufdenblatten hegyi vezető elmondta, hogy a sítúrázók súlyosan felkészületlenek voltak a meggondolatlan kiránduláshoz. Az alpinisták teljesen alábecsülték az időjárási körülményeket – mondta.

A hatóságok még nem erősítették meg az összes elhunyt személyazonosságát.

Írta a Magyar Hírlap