Egy hajszálom múlt az atomháború 2022-ben?

Antony J. Blinken külügyminiszter emiatt fel is hívta Szergej Lavrovot, és így tett Lloyd J. Austin védelmi miniszter és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó is. Olaf Scholz ugyanakkor Pekingbe utazott, hogy tájékoztassa Hszi Csin-pinget a hírszerzési információkról, és „arra ösztönözze” a kínai elnököt, hogy figyelmeztesse Vlagyimir Putyint.

Joe Biden is üzenetet küldött Putyinnak, hogy sürgősen össze kell hozniuk egy megbeszélést a két ország küldötteinek.

Moszkva erre állítólag Szergej Nariskint, az orosz külföldi hírszerző szolgálat vezetőjét küldte, Biden William J. Burns-t, a CIA igazgatóját és az Egyesült Államok korábbi oroszországi nagykövetét.

A cikk szerint míg Burns azért érkezett, hogy figyelmeztesse Oroszországot, míg Nariskin inkább azt hitte, hogy a CIA igazgatóját azért küldték, hogy tárgyaljon a háborút lezáró fegyverszüneti megállapodásról. Nariskin jelezte Burnsnek, hogy minden ilyen tárgyalást azzal a megállapodással kell kezdeni, hogy Oroszország megtarthat minden olyan területet, amely jelenleg az ellenőrzése alatt áll.

–Világossá tettem, hogy Oroszország számára egyértelmű következményekkel járna, ha nukleáris fegyvert vetnének be – emlékezett vissza később Burns a találkozóra, majd így folytatta:Nariskin megesküdött, hogy megértette, és hogy Putyin nem szándékozik nukleáris fegyvert bevetni”.

Írta a Magyar Hírlap