Gladden Pappin: Mindenki érdeklődni kezdett a magyar siker receptje iránt

– Donald Trump republikánus elnökjelöltsége ugyan egyre valószínűbb, de még nem eldöntött tény. Ráadásul az indulás nem jelenti automatikusan azt, hogy meg is nyeri a választást. Miért fontos Orbán Viktornak – és Magyarországnak – hogy találkozzon vele?

– A Biden-kormányzat és Magyarország között feszült viszony alakult ki, ám alapvetően nincs szükség feszültségre az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatában: két nyugati országról van szó, amelyek sok tekintetben azonos szemléletet osztanak. A Biden-adminisztráció ellenséges, ideológiai megközelítést alkalmaz a diplomáciában, nyomást gyakorolva azokra az szövetségesekre (mint például Magyarország), amelyek eltérnek az egyre inkább baloldali-liberális kulturális normáktól. Orbán miniszterelnök látogatása Donald Trumphoz mutatja, hogy lehetséges jó útra találni.

– Melyek azok a konkrét témák, amelyek Floridában terítékre kerülhetnek?

– A világ sokkal veszélyesebb hely lett, amióta Trump 2020 novemberében elvesztette a választásokat. Ukrajnában egyre nagyobb a konfliktus, és erősödik a feszültség a Közel-Keleten és Ázsiában is, így fontos ismerni egymás álláspontját annak kapcsán, hogy hogyan lehet a legjobban hozzájárulni a béke ügyéhez. Orbán Viktor miniszterelnöknek közvetlen rálátása van az ukrajnai konfliktusra, és fontos a saját nézőpontunkat és tudásunkat közvetlenül megosztani. Ugyanakkor a ’decoupling’ (szétkapcsolás) globális trendje veszélyt jelent Európának, és fontos ezekről is beszélni.

– Noha a magyar kormányfő és a volt amerikai elnök személyes kapcsolata jó, mégis meglepő, hogy Trump milyen gyakran hozza szóba Orbán Viktort, és hivatkozik rá, illetve Magyarországra jó példaként. Hogyan lett, lehetett egy kis közép-európai ország és annak miniszterelnöke ennyire érdekes az USA-ban?

– Mire Trump elhagyta a Fehér Házat, addigra a jelenlegi magyar kormány már egy évtizedes tapasztalattal rendelkezett. Magyarország legyőzte a migrációt, felépített egy növekvő gazdaságot és új előnyöket biztosított a családoknak. Az a fajta nemzeti stabilitás, amely ezen intézkedések révén jött létre, felkeltette az amerikai konzervatívok figyelmét, beleértve engem is. Emellett Magyarország egy nyugati ország, amely szembe megy a liberális trendekkel. Brüsszel és az nemzetközi liberális média nem akarja, hogy Magyarország példája észrevehető legyen, ám amint áttörtük ezt az akadályt, mindenki érdeklődni kezdett a magyar siker receptje iránt!

– Hogy állnak most a Trump elleni eljárások? Mennyiben befolyásolhatják ezek a jelölését és az újraválasztását?

– Ahogyan a „jogállam” kifejezést Brüsszel fegyverként használta Magyarország ellen, ugyanígy használták azt az Egyesült Államokban Trump ellen is. Ezek a rágalmazó perek csak egy célt szolgálnak: megakadályozni, hogy az amerikaiak rá szavazzanak. Mindez azt mutatja, hogy az amerikai liberálisok félnek. Tudják, hogy Trump népszerű az átlagemberek körében, ezért nincs más választásuk, mint megpróbálni delegitimizálni őt.

– Arról lehet már tudni valamit, hogy ki lehet az alelnökjelöltje?

– Ennek kapcsán egyre többet emlegetik az ohioi szenátor, J. D. Vance nevét. Jó barátja Magyarországnak, és osztja Trump vízióját egy erős Amerikáról, amely a jót szolgálja a világban. Trump döntéseit sosem könnyű előre jelezni, de Vance meg tudná erősíteni a hitelességét az olyan, ingadozó államokban, mint Pennsylvania, Michigan és Wisconsin.

– A magyar-amerikai kapcsolatok jelenleg, úgy tűnik, mélyponton vannak. Milyen változásokat hozhat Trump esetleges visszatérése?

– A Biden-adminisztráció alatt amerikai szervezetek sokmillió dollárt pumpáltak az ellenzéki pártokba a 2022-es választások során. Az amerikai nagykövetség is nyomást gyakorolt Magyarországra, meglehetősen erőszakos módon, s mindez nem az amerikaiak akaratát tükrözte, hanem sokkal inkább a Biden-kormány ideológiai kampányát. Trump a béke jelöltje és a nemzeti szuverenitás jelöltje, s Magyarországnak és Amerikának egyaránt sokkal könnyebb ezekhez az ügyekhez kapcsolódnia.

– Miközben a magyar kormány a külpolitikáját a konnektivitásra építi, és azt szeretné, ha az ország hidat képezne a Kelet és a Nyugat között, addig Trumpra inkább a protekcionizmus és az izoláció a jellemző. Erről mit gondol?

– Trump igazi üzletkötő. Az Egyesült Államoknak teljesen kifejlett ipara volt, amit az ország elvesztett, ő pedig vissza akarja szerezni. Magyarország helyzete más: földrajzi elhelyezkedésünk révén kereskedelmi hidakat kell építenünk a világ minden tája felé. Szükségünk van nyersanyagra, iparra, szaktudásra. A kérdés az, hogy miért gyakorol az Egyesült Államok ideológiai nyomást Magyarországra ahelyett, hogy együttműködne ezeken a pontokon? Magyarország egy nyitott piac, és csak néhány alapfeltétele van: tisztelj minket, és ne próbálj valami olyanná változtatni minket, amik nem vagyunk. Bidennel ellentétben Trump érti azt, hogy a világ így működik.

Írta a Magyar Hírlap