Az orosz rendszámú autóknak március 16-ig el kell hagyniuk Finnországot

„Tavaly ősszel Finnország megtiltotta az Oroszországban bejegyzett járművek beutazását az országba. Az orosz rendszámmal ellátott járműveknek jövő szombatig, március 16-ig el kell hagyniuk Finnországot” – tette hozzá a médium.

Sami Rakshit, a vámhivatal ellenőrzési osztályának vezetője szerint március 16-tól vizsgálatot indítanak egy orosz rendszámú autó jelenléte miatt Finnország területén. Különösen azt fogják megvizsgálni, hogy az autó miért tartózkodik még az országban, mennyi ideje van itt, betartották-e a szükséges formalitásokat. A részletesebb intézkedési terv kidolgozása még folyamatban van.

Finnország végrehajtotta az Európai Bizottság ajánlásait, amelyek szerint az ukrajnai háború miatt elrendelt uniós szankciók miatt 2023. szeptember 16-tól tilos az oroszok személygépkocsijainak behozatala az Európai Unióba.

Az Európai Bizottság szeptember 8-án pontosítást tett közzé, amelyben közölte, hogy az EU Tanácsa által Oroszországgal szemben még 2022-ben elrendelt szankciók az orosz rendszámmal rendelkező oroszok személygépjárműveire is vonatkoznak, és ennek megfelelően az orosz állampolgárok még turisztikai céllal sem léphetnek be személygépjárműveikkel az Európai Unió területére, még rövid időre sem.

Az orosz rendszámú autókra vonatkozó tilalom Finnországon kívül Litvániában, Lettországban, Észtországban, Lengyelországban, Norvégiában, Bulgáriában és Németországban van érvényben. Ezen országok némelyike azzal fenyegetőzött, hogy megkezdi az oroszok autóinak elkobzását.

Írta a Magyar Hírlap