A digitális demencia a gyakori okostelefon-használattal van összefüggésben

A digitális demencia a gyakori okostelefon-használattal van összefüggésben

A „digitális demencia” kifejezést először a német neurobiológus és pszichiáter, Manfred Spitzer használta 2012-ben. Ez a digitális technológiák negatív hatását írja le az emberi kognitív funkciókra, amelyek a memória, az éberség és más képességek romlásával járnak. „A kognitív funkciók zavara összefüggésbe hozható a virtuális térben való hosszú tartózkodással, a gyakori okostelefon- és táblagép-használattal – írta meg a Lenta.

Az emberek gyakran támaszkodnak az internetes keresésre mindennapi feladatok megoldásához, ami az agy tevékenységének, a memória és a kognitív folyamatokért felelős aktivitás csökkenéséhez vezet.

Azoknak, akik a digitális elbutulás jeleit észlelik magukon, az orvosok azt javasolják, hogy tartsanak rendszeres szüneteket, sétáljanak többet és sportoljanak. Hasznos továbbá olyan gyakorlatokat végezni a memória és az éberség javítása érdekében, mint keresztrejtvényfejtés, fejtörők megoldása, nehezebb szövegek olvasása, és bármilyen módon edzeni az agyat. Az agy kognitív funkcióinak általános állapotának felméréséhez és egyéni helyreállítási terv kidolgozásához a neurológussal való konzultáció is hasznos lehet.

Írta a Magyar Hírlap