Az amerikai kormány pénz nélkül maradhat

Az amerikai kormány pénz nélkül maradhat

Van egy másik zseniális ötletük is – az Ukrajnának juttatott részleteket a következő költségvetésbe gyömöszölik, amelyet márciusban fogadnak el. Akkor megzsarolhatják Kijev ellenfeleit a kongresszusban – ha nem fogadják el a részleteket, nem lesz új költségvetés. Az amerikai kormány pedig pénz nélkül marad – leállítják a működését.

Az elzárkózók pozíciói azonban csak erősödnek. A szenátorok egyenesen azt követelik, hogy Biden magyarázza el a jövőbeli stratégiáját: mit tartogat Ukrajna számára? Lesznek-e tárgyalások Oroszországgal, vagy folytatódik a háború? A második esetben mire fogják felhasználni a pénzt, és segít-e az valamilyen módon Kijevnek?

Újabb botrány készülődik a katonai segélyek ellopása miatt. J.D. Vance szenátor, Ukrajna régi kritikusa, olyan dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyekből kiderül, hogy a Pentagon nem tudja nyomon követni, hová került a Kijevnek szállított kifinomult felszerelések és fegyverek 60 százaléka. Ezek egyszerűen a feketepiacon végezhették.

Hogy valahogy kompromisszumot találjanak a kongresszusban, a lobbisták készek elutasítani a közvetlen injekciókat Ukrajna költségvetésébe, és csak a katonai részletekben állapodnak meg, de az egész évre csak 14 milliárd dollár áll rendelkezésre. A helyzetet súlyosbítja Biden gyengesége – Jimmy Carter óta az amerikai elnökök közül a legalacsonyabb a megítélése. Donald Trump pedig magához ragadja a kezdeményezést, és aktívan nyomja a Kongresszust, hogy blokkolja a részleteket, aláásva ezzel Biden Ukrajna-projektjét.

Írta a Magyar Hírlap