A programozott halál + VIDEÓ

A programozott halál + VIDEÓ

A drámai felvételeken egy kaméleon a halál küszöbén lenyűgöző színekben tör ki. A kutatók time-lapse fényképezéssel örökítették meg a hüllő rövid életének színes utolsó óráit – és az ez idő alatt végbement figyelemre méltó változásokat.

A Labord-kaméleont (Furcifer labordi) a nyugat-madagaszkári Kirindy-erdőben forgatták. Ez a faj az egyik legrövidebb ismert élettartammal rendelkezik a négylábú gerincesek közül: a kikelés után mindössze négy-öt hónapig él; a tojásban tovább fejlődnek (körülbelül nyolc-kilenc hónapig), mint a tojáson kívül.

A PBS „Big Little Journeys” című új sorozatában a filmkészítők követték a nőstény Labord-kaméleont, amint lerakja tojásait, és homokkal borítja be őket, hogy megvédje őket a közelgő száraz évszak hatásaitól.

„A nőstények minden energiájukat az ikrák előállítására fordítják, amelyeknek a hosszú szárazságot a föld alatt kell átvészelniük” – mondta a sorozat producere, Valeria Fabbri-Kennedy és Chris Raxworthy tudós, az Amerikai

Természettudományi Múzeum herpetológusa a Live Science-nek küldött e-mailben. „A tojások lerakása után néhány órán belül elpusztulnak, mivel kevés erőforrásuk marad”.

A csapat azt remélte, hogy megörökíthetik ennek a kevéssé ismert fajnak a teljes életciklusát – és rájöttek, hogy az egyik egyed „lelassult, és úgy tűnt, hogy elhalványul” – mondták. Felállítottak egy time-lapse kamerát, és amikor két órával később visszatértek, a kaméleont holtan találták.

„A felvételek megtekintésekor elámultunk és meghatódtunk a színes látványtól, amit lefilmeztek – olyasmit, amit a tudósok még soha nem figyeltek meg a vadonban” – mondta Fabbri-Kennedy és Raxworthy.

Objektum doboz

A kaméleonok bőre a nanokristályokat tartalmazó speciális sejtek kitágulásával és összehúzódásával változtatja a színét – ez a folyamat megváltoztatja a fény visszaverődését. A klipben a kaméleon bőre úgy csillog és változtatja a színét, mint egy tűzijáték.

„A halál során az idegjelek továbbra is továbbítják és megváltoztatják a bőrsejtek alakját, létrehozva a kaotikus technicolor mintákat, amelyeket megörökítettünk” – mondta Fabbri-Kennedy és Raxworthy.

A programozott halálnak ez a szélsőséges túlélési stratégiája – amelyben a nőstények a peték lerakása után elpusztulnak – számos más fajnál, köztük a polipoknál és a lepkéknél is megfigyelhető.

A programozott halálnak ez a szélsőséges túlélési stratégiája – amelyben a nőstények a peték lerakása után elpusztulnak – számos más fajnál, többek között a polipoknál és a lepkéknél is megfigyelhető.

A Labord-kaméleonoknál a hímek is elpusztulnak a száraz évszak beköszönte előtt, miután minden erőforrásukat a szaporodás lehetőségéért folytatott harcra fordították. Ez azt jelenti, hogy az év kétharmadában a teljes populáció a föld alá temetett tojásokban él. „A felnőtt egyedek nem úgy fejlődtek, hogy ezt [a száraz évszakot] túléljék” – mondta Fabbri-Kennedy és Raxworthy.

Írta a Magyar Hírlap