Tech: Meglőtték lézerrel India Holdon állomásozó egységét

Tech: Meglőtték lézerrel India Holdon állomásozó egységét

A NASA és az indiai űrügynökség közös projektje, hogy előbbi űrszondája időnként lézerrel lövi meg a Vikram nevű leszállóegységet. A kísérletnek később lesz fontos szerepe.

A NASA holdszondája, a Lunar Reconnaissance Orbiter nemrég sikerrel lőtt lézerrel az indiai űrügynökség Holdon lévő leszállóegységére, a Vikramra. Nem egy globális konfliktus kezdetéről, csupán egy tudományos kísérletről van szó – számolt be róla az IFLScience.

Az amerikai űrhivatal közlése szerint a lézer nagyjából 100 km-t tett meg az űrszondától a Hold felszínéig, ahol egy mindösszesen 5 centiméter széles célpontot kellett eltalálnia.

Ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen kísérlet lezajlott.

© NASA’s Goddard Space Flight Center

A célpontot – a Laser Retroreflector Arrayt – direkt azért alakították ki, hogy aztán rá lehessen lőni lézerrel. A sugár a várakozásoknak megfelelően vissza is verődött a felszínéről, és a NASA űrszondája képes volt fogni.

A módszert arra lehet használni, hogy megállapítsák, a Holdon hol van pontosan egy adott pont.

Xiaoli Sun, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának projektvezetője szerint a cél, hogy a jövőben rutinszerűen lehessen majd alkalmazni ezt az eljárást.

A Vikramon lévő egység semmilyen energiaforrást nem igényel, így bármeddig lehet használni a helyzetének megállapítására. Valójában persze nem is ez a cél – hiszen a Vikram már nem megy sehova – a jövőbeni holdi eszközök azonban mozgásban lesznek, így jó lehet fix tájékozódási pontnak a Vikram.

A tervek szerint az űrszondának összesen nyolcszor kell majd eltalálnia a Vikramot, hogy a küldetést sikeresnek ítéljék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG