Rettegnek az erdélyi horgászok

Rettegnek az erdélyi horgászok

Habár az éves horgászengedélyek ára nem változott az elmúlt években, a medvék elszaporodása miatt rendre csökkent az azt kiváltók száma az erdélyi Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesületnél – szemlézte a Székelyhont a 24.hu.

A horgászhelyek ellenőrzésénél azt tapasztalták a szakemberek, hogy sok helyen, ahol régen ösvények, kitaposott helyek voltak mára már ismét a természet az úr, szinte nyoma sincs annak, hogy emberek jártak valaha is oda pecázni.

A visszajelzések alapján egyértelmű, hogy az elszaporodott medvék miatt hódolnak egyre kevesebben a hobbijuknak. Horgászni ugyanis csak csendben lehet, így pedig könnyen szemben találhatjuk magunkat egy inni készülő nagyvaddal.

„A szülők már nem merik elvinni gyerekeiket horgászni, főleg ha friss medvenyomokat, esetleg ürüléket is találnak a jól bevált helyeiken. Mindemellett az idősebb korosztály tudja, hogy nem lehet elmenekülni a nagyvad elől – mondta a portálnak Mărmureanu-Bíró Leonárd, az egyesület igazgatója.

A fent említettnél is súlyosabb a helyzet a zeteváraljai víztározónál, ahol szintén jelentősen visszaesett az eladott napijegyek száma.

A helyi kempinget villanypásztorral vette körbe annak működtetője, ami nem is csoda, hiszen olyan nap is volt, amikor egyszerre hét medvét számoltak meg a helyszínen.

„Előfordult, hogy a horgászok csónakja mellett úszott el egy medve, vagy éjszaka megette a sátor mellett hagyott, halaknak szánt etetőanyagot. Az sem egyszer történt meg, hogy elvitte valakinek a hűtőtáskáját a sátra mellől” – mesélte az eseteket az igazgató.

Hozzátette: szerencsére még nem tudnak olyan esetről, hogy a területükön horgászra támadott volna egy medve, de olyanról igen, hogy megpróbált bejutni egy lakókocsiba vagy éppen sátrat szaggatott szét élelmet keresve.

Mărmureanu-Bíró Leonárd felhívta a horgászok figyelmét, hogy távozásukkor ne hagyjanak ételmaradékokat a pecázás helyszínén, ott tartózkodásuk alatt pedig rejtsék el minél jobban az ételt.

Az igazgató azt is hangsúlyozta, hogy szintén a helyszínre vonzza a medvéket az ott hagyott etetőanyag, hiszen annak kellemes az illata, illetve a nagyvadak rendszerint ott kószálnak, ahol korábban már találtak élelmet.

Írta a Magyar Hírlap