A cékla tápanyagértéke igen magas, jót tesz a bőrnek, javítja a vérkeringést, jobban megy tőle a gondolkodás, ha sokat fogyasztunk belőle, és mindezek mellett javítja az erőnlétet, teljesítményt is. Legismertebb azonban a magas vastartalma, amely miatt vérszegényeknek érdemes rendszeresen enniük.
A nyersben több a vitamin
Akárcsak a többi zöldségre, a céklára is igaz, hogy akkor hasznosulnak maximálisan a tápanyagai, ha nyersen fogyasztjuk – bár nyersen van egy enyhén földes mellékíze, így önmagában nem mindenki képes megenni. Érdemes olyan salátát készíteni belőle, ahol nem a cékla dominál; keverjük például más, erősebb ízű zöldségekkel, és a fűszerezésre is figyeljünk.
Főzve is egészséges lehet
Főzve ugyan kevesebb vitamin marad benne, de a földes íz eltűnik, így többet tudunk megenni belőle; hiszen főtten vagy sülten a cékla enyhén édeskés, kellemes kísérője az ételeknek, és akár önmagában is lehet egy főfogás. De ez nem jelenti azt, hogy agyon kell főzni! Már 15 perc hőkezelés után elmegy a kellemetlen íz, és kellőképpen puha lesz a cékla – és ennyi idő alatt még jócskán maradnak benne jótékony vitaminok.
Írta a Magyar Hírlap