Hogyan maradjunk egészségesek, ha valaki beteg a háztartásban?

Hogyan maradjunk egészségesek, ha valaki beteg a háztartásban?

Nehezen érezzük jól magunkat, ha olyan emberrel vagyunk együtt, aki köhögéssel, lázzal és náthával küzd. A baktériumok és vírusok könnyebben terjednek a szűk helyiségekben, és a megfázás és az influenza is hosszabb ideig tarthat a házban. Védekezni azonban lehet ellene, ha ismeri azokat a helyes módszereket, amikkel otthon kezelheti a gyengélkedőt elkerülve a helytelen módszereket – írta a webMD.

Amit érdemes ilyenkor tenni:

  1. Gyakran mosson kezet. Ez a legjobb módja a fertőzés elkerülésének. Ha a baktériumok egyszer már a kezünkön vannak, könnyen bejuthatnak a testbe, amikor a szemünkhöz vagy a szájunkhoz érünk. Ha beteg emberről gondoskodik, mosson kezet a beteggel való együttlét előtt és után, mielőtt étkezik vagy ételt készít, és miután használta a fürdőszobát vagy pelenkát cserélt.
  2. Fertőtlenítse a felületeket. A baktériumok terjedésének megállítása azt jelenti, hogy megfelelően tisztítsa és fertőtlenítse a kemény felületeket, például a munkalapokat, asztalokat, hűtőszekrény fogantyúit, kilincseket és csapokat. Ne feledkezzen meg a tévé távirányítókról, számítógépekről, laptopokról és telefonokról sem. Egyes baktériumok vagy vírusok akár több mint 24 órán keresztül is megélnek ezeken a helyeken.

  3. Használjon eldobható eszközöket. A nátha és az influenza kórokozói megtapadnak a szöveten. Ezért ha valaki beteg a házban, a szövet kéztörlőket és mosogatórongyokat cserélje le papírtörlőre. Távolítsa el a vizespoharakat, és tegyen papírpoharakat a fürdőszobába is.

  4. A távolságtartás. Kerülje el a beteget, amikor csak lehet. Lehetettlen teljesen elkerülni egy beteg személyt a házában, különösen, ha Ön az, aki gondoskodik róla. De ha teheti, helyezze el a beteget külön szobába ahol nyugodtan aludhat és pihenhet.

  5. Erősítse az immunrendszerét. Érdemes sok gyümölcsöt és zöldséget enni. Keresse az A-vitaminban (édesburgonya, sárgarépa, spenót), C-vitaminban (citrusfélék) és E-vitaminban (mandula, napraforgómag) gazdag ételeket. A sovány fehérje (tenger gyümölcsei, tojás, bab) szintén segíthet a szervezet védekezőképességének fokozásában. Gondoskodjon arról, hogy pihenhessen. A napi testmozgás, a stressz kordában tartása és az alkohol korlátozása szintén segít.

  6. Védőoltást. Ez az egyik legbiztosabb módja annak, hogy egészséges maradjon.

  7. Viseljen maszkot.

Amit viszont ilyenkor mindenképp el kell kerülni:

  1. Ne osszon meg ételt, italt, poharakat, edényeket vagy törölközőket beteg emberrel.
  2. Ne felejtse el kidobni a fogkeféket, miután mindenki meggyógyult. Tartsa külön a beteg személy fogkeféjét a család többi tagjának fogkeféjétől. Ezek táptalajt jelenthetnek a baktériumok számára.
  3. Ne engedje, hogy bárki is megossza a párnákat és takarókat a beteggel. Legyen saját ágyneműjük a otthonukban a saját helyükön. Aztán, ha már jobban vannak, mosson ki mindent, amit használtak.
  4. Ne hagyja, hogy a beteg és egészséges gyerekek közös játékokat használjanak. Ha mégis megtörténik, a játékidők között fertőtlenítse a játékokat.
  5. Ne engedjen az olyan rossz szokásoknak, mint a körömrágás, szemdörzsölés vagy ceruzarágás. Ezek megkönnyítik a baktériumok bejutását a szervezetébe. Emlékeztesse a gyermekeket, hogy tartsák távol a kezüket – és minden más, nem túl tiszta tárgyat – a szájuktól, orruktól és szemüktől.

Írta a Magyar Hírlap