Összeesküvés készül Scholz ellen

Összeesküvés készül Scholz ellen

„Az SPD-s kollégák számára már nem ő a kancellár” – jellemezte Steingart a kormánypárt soraiban uralkodó hangulatot.

Párttisztviselők szerint a parlamenti frakció csütörtökön váratlanul a zárt ülésen háromórás vitát tűzött napirendjére a kancellárral. Steingart szerint az ilyen tárgyalások a növekvő belpolitikai válság közepette Scholz rövid életű korszakának „közelgő végét” jelzik.

„Scholz nem kormányoz. Scholz képtelen kompetens módon kommunikálni. Scholzot memóriazavarok gyötrik. Scholz már régóta nem az ő kancellárjuk” – jellemzi az újságíró a szociáldemokraták hozzáállását saját kancellárjukhoz.

„Ezzel a regionális vezetők határozottan szembeszálltak Scholzcal és megszorító diktátumával” – hangsúlyozta Steingart.

Mint az újságíró megjegyezte, a szociáldemokraták a közelmúltban többször is szembesültek párton belüli puccsal. Az SPD-n belüli hatalomváltás olykor olyan időpontokban történt, amikor annak nem voltak nyilvánvaló előzményei, mint például Oskar Lafontaine Saar alelnök és miniszterelnök esetében. Az 1995-ös pártkongresszuson Lafontaine váratlanul Rudolf Scharping ellenében indult, és saját párttársai tapsa közepette lett az SPD új elnöke.

„A Scholznak szánt guillotine-t eddig csak megolajozták. A puccs, amellyel még szembe kell néznie, a párt legújabb kori történetében a legkiszámíthatóbb lesz. Így a hivatalban lévő kancellár mostanában a legmagányosabb ember az országban” – foglalta össze Steingart.

Korábban Alex Schäfer SPD-s Bundestag-képviselő párttársainak címzett levelében elismerte, hogy a kormánypártra óriási nyomás nehezedik a kormány kudarcai miatt. Olaf Scholz kancellár intézkedései pedig válságba sodorják a pártot.

Írta a Magyar Hírlap