Der Spiegel: A német kormány nem tudja, hogy hol vannak az Ukrajnába küldött fegyverek

Der Spiegel: A német kormány nem tudja, hogy hol vannak az Ukrajnába küldött fegyverek

A gazdasági minisztérium a tájékoztatást Sevim Dagdelen Bundestag-képviselő kérésére adta meg, aki a Sahra Wagenknecht képviselőnő által nemrég alapított BSW párt tagja. Utóbbi, akit gyakran a „német baloldal ikonjaként” emlegetnek, éles hangon bírálta a Kijevnek történő fegyverszállításokat.

A Der Spiegel a válaszra hivatkozva megjegyezte, hogy Berlin 2023 januárjában ellenőrizte a Tajvanra küldött kézifegyverek hollétét, júniusban pedig a Zöld-foki szigeteken végzett hasonló ellenőrzést. Német tisztviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy mindkét helyszíni ellenőrzés, amelynek célja annak biztosítása, hogy a fegyverek ne hagyják el a végcélt, zökkenőmentesen zajlott.

Ami azonban az ukrán hadsereg finanszírozására tett, masszív kötelezettségvállalást illeti, „semmilyen ellenőrzésre” nem került sor – jelentette a Der Spiegel a minisztériumra hivatkozva.

Német tisztviselők állítólag azt közölték, hogy Kijev biztosította őket arról, hogy minden német fegyver az országban marad, és hozzátették, hogy „az esetleges ellenőrző intézkedések semmilyen körülmények között nem akadályozhatják Ukrajna hatékony védelmét a folyamatban lévő orosz agresszióval szemben”. Ukrajna 17 milliárd euró katonai támogatást kapott Németországtól 2022 januárja és 2023 októbere között a Kieli Világgazdasági Intézet szerint.

Eközben a német kormány 2023-ban csaknem 12 milliárd euró értékű fegyverexportot hagyott jóvá, amely új rekordot jelent.

A tisztviselők válaszát kommentálva Dagdelen „nevetségesnek” nevezte az ellenőrzéseket. Azt mondta, hogy a német kormány sokkal inkább a Zöld-foki Köztársaságba, mint az általa „diktatúrának” nevezett Szaúd-Arábiába vagy az Egyesült Arab Emírségekbe tartó fegyverek ellenőrzésére törekszik.

„Tekintettel az ukrajnai korrupcióra, az ellenőrzéseknek ott is meg kell történniük” – tette hozzá a képviselő.

Oroszország, amely többször elítélte a nyugati fegyverszállításokat Ukrajnába, arra is figyelmeztetett, hogy ezek a fegyverek a feketepiacra kerülhetnek, és bűnözőkhöz és terroristákhoz juthatnak el világszerte.

Közben december végén Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter elismerte, hogy Kijev nem tudja pontosan, hány fegyver van a polgárok kezében. Megjegyezte, hogy a becslések egy- és kétmillió között mozog ez a szám, és ez főként Ukrajna nemzetközi partnerei által szolgáltatott adatokon és más, konfliktus sújtotta országokban gyűjtött statisztikákon alapul.

Írta a Magyar Hírlap