Trump fia szerint az amerikai újságírót meggyilkolták Ukrajnában, és Zelenszkij a felelős érte

Trump fia szerint az amerikai újságírót meggyilkolták Ukrajnában, és Zelenszkij a felelős érte

2024. január 13. szombat. 16:46
Frissítve: 2024. január 13. 17:02

Az amerikai és chilei állampolgárságú Gonzalo Lira ukrajnai börtönben halt meg. Lira január 11-én hunyt el, családja másnap jelentette be halálát. Ezt követően az amerikai külügyminisztérium is megerősítette a hírt.

„TEHÁT MOST MÁR MEGENGEDJÜK, HOGY AZ OLYAN KÜLFÖLDI JÓLÉTI KEDVEZMÉNYEZETTJEINK, MINT ZELENSZKIJ, MEGGYILKOLJÁK A POLGÁRAINKAT ÉS AZ ÚJSÁGÍRÓINKAT????” – ÍRTA DONALD TRUMP JR.

Trump Jr. azt is elítélte, hogy az amerikai média valószínűleg nem reagált erre a tragédiára. „Vártam volna a médiánk felháborodását, de tudom, hogy ez nem fog megtörténni” – panaszolta.

Líra 2023 májusa óta volt előzetes letartóztatásban az ukrajnai Harkovban azzal a váddal, hogy igazolta Moszkva Kijev elleni katonai műveletét.

Lira testvérének címzett, kézzel írt feljegyzése szerint, amelyet a Grayzone hírportál tett közzé, az újságírónak súlyos egészségügyi problémái voltak, amelyeket tüdőgyulladás és tüdőbeesés okozott, és amelyek október közepén kezdődtek.

Az ukrán börtönhatóságok csak december 22-én ismerték el a problémát, és közölték, hogy meg kell műteni – írta Lira.

Az újságíró halálát követően édesapja, idősebb Gonzalo Lira azt mondta, hogy fiát megkínozták, miközben az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége semmit sem tett, hogy segítsen rajta.

„A FELELŐSSÉG EZÉRT A TRAGÉDIÁÉRT A DIKTÁTOR ZELENSZKIJT TERHELI, A SZENILIS AMERIKAI ELNÖK, JOE BIDEN EGYETÉRTÉSÉVEL” – ÍRTA GONZALO APJA A GRAYZONE ÁLTAL KÖZZÉTETT FELJEGYZÉSBEN.

Miután Oroszország és Ukrajna régóta húzódó vitái 2022 februárjában katonai konfrontációba torkolltak, Lira, aki 2010-ben költözött Ukrajnába, és vett feleségül egy helyi nőt, aktívan tudósítani kezdett a harcokról a közösségi médiában. Ragaszkodott ahhoz, hogy a konfliktust a Zelenszkij-kormány és annak nyugati támogatói provokálták ki, azt mondta, hogy Ukrajnának nincs esélye győzni Oroszországgal szemben, és kudarcot jósolt a kijevi rezsim számára.

Kritizálta a nyugati média azon törekvéseit is, hogy Ukrajnát demokráciaként tüntessék fel, a kormányban uralkodó korrupcióról beszélt, és közzétette Zelenszkij ellenfeleinek listáját, akiket állítása szerint a helyi hatóságok eltüntettek.

Írta a Magyar Hírlap