Formula-E: Wehrleiné a szezonnyitó

Formula-E: Wehrleiné a szezonnyitó

Mexikóvárosban vette kezdetét a 2024-es Formula-E világbajnokság – az elektromos széria mezőnye rengeteg változáson ment keresztül tavalyhoz képest, csupán három együttes kezdte meg ugyanazon felállással az idei szezont, mint amivel 2023-ban indultak. Újonc versenyzőt és visszatérő bajnokot is köszönthet soraiban az FE: Jehan Daruvala a Formula-2-ből érkezett a Maseratihoz, míg Nyck de Vries rövid F1-es kitérője után tért vissza a sorozatba a Mahindra színeiben.

Az első forduló időmérőjén a Porsche versenyzője, Pascal Wehrlein bizonyult a leggyorsabbnak, mögüle az Envision svájcija, Sebastien Buemi és a maseratis Maximilian Günther indulhatott. A Jaguar párosát egy-egy rajthelyes büntetéssel sújtották, mivel nem követték megfelelően a piros zászlós procedúrát az első szabadedzés során, így a negyedik-ötödik helyről rajtolhattak. A regnáló világbajnok Jake Dennis mindössze a 14. helyen sorakozhatott fel.

Wehrlein simán tartotta a vezetést a rajt után, az élmezőnyben nem történt változás. Robin Frijns beragadt a rajtnál, a hetedik helyről egészen a 15.-ig esett vissza. A harmadik körben megindultak az események: Antonio Felix da Costa kiállt a versenyből, miután Porschéja Nico Müller autójával ütközött, csapattársa, Wehrlein pedig az élről kiment a támadó módért. Nem sokkal utána Buemi is követte példáját, így visszaállt az eredeti sorrend az élen.

 

Néhány körön belül a Porsche németje felvette második adag extra energiáját is és üldözőbe vette az ideiglenesen élre álló Buemit. A kilencedik körben egy időre megszakadt az első helyért folyó csata, Frijns ugyanis csúnyán falba rakta autóját, jött a biztonsági autó. Az újraindítást a Buemi-Wehrlein-Günther sorrendben kezdhette meg az élmezőny, mögöttük a Jaguárokkal. A zöld zászló után Buemi hamarosan újra kiment a támadó mód ívére, így Wehrlein visszatért a sor elejére és meg is lógott az őt üldözőktől.

Időközben Dennis is szépen lépegetett előre, pontszerző helyre felhozva az Andrettit. A harmadik helyért folytatott csatában Nick Cassidy és Günther ellépett Mitch Evanstől, akit immár Jean-Eric Vergne üldözött. Noha az utolsó körökben nagyon közel került az új-zélandihoz, a futam végéig már nem volt módja Vergne-nek végrehajtani az előzést, így maradt a futam nagyjából felénél beállt sorrend.

Wehrlein simán nyerte a szezonnyitót Buemi előtt, Cassidy pedig első futamán a Jaguar színeiben dobogóra állhatott, valamint a leggyorsabb körért járó pluszpontot is megszerezte. Günther és Evans is jó pontokkal indították az évet, mögöttük Vergne, Hughes, Vandoorne és a két Andretti zárták az első tízet. Két hét múlva Szaúd-Arábiában folytatódik a szezon egy dupla versenyhétvégével.

formula.hu