Vilmos herceg egyszer már megszegte a szabályt

Vilmos herceg egyszer már megszegte a szabályt

A walesi hercegi család szinte Anglia kedvence lett a brit monarchián belül az elmúlt évek alatt. Vilmos herceg és Katalin hercegné népszerűsége töretlen, a kis György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget pedig egyenesen imádja mindenki. Hát még akkor, amikor együtt jelenik meg valahol az öttagú kis család. Nemsokára azonban ez nem így lesz: György ugyanis 12. születésnapját követően nem utazhat együtt az apjával.

A királyi protokoll szerint ugyanis két trónörökös nem repülhet egy gépen egyszerre az öröklési rend érdekében. Vilmos herceg egyszer már így is megszegte a szabályt, miután Györgyöt kilenc hónapos korában magával vitte Ausztráliába a repülőgépen. Ezt akkor neki külön engedélyeztetnie kellett az akkori uralkodóval, II. Erzsébettel.

A biztonsági protokoll arra van, hogy megelőzze a véletlen tragédiákat – közölte egy szakértő.

Ez megmagyarázza azt is, hogy Károly király és Vilmos miért utazik mindig mindenhová külön. Pont úgy, ahogy egykor Károly is tette II. Erzsébettel, ha egyszerre mentek valahová. A törvények szerint ugyanis egy királyi trónörökös 12 éves kor után mindenképp külön kell hogy utazzon a családjától. Így járt ezzel Vilmos is, hiszen 12 éves koráig mindig Harryvel és Dianával együtt repült, utána viszont egyedül.

Ezt a mintát kell majd tehát követnie György hercegnek is, bár erre a kis királyi utódnak van még másfél éve, hiszen idén július 22-én egyelőre csak 11 lesz – írja a Mirror.

Írta a Magyar Hírlap