Fjordok és jogok

Fjordok és jogok

Amikor kemény 21 év börtönbüntetésre ítélték Anders Breivik szélsőjobboldali tömeggyilkost, aki 2011. július 22-én szisztematikusan lőtt agyon 77 embert, lehetett tudni, hogy a hírhedten kíméletlen norvég börtönviszonyok miatt sanyarú évek várnak rá. Nem csoda, hogy most a külvilággal való kapcsolattartás korlátozásának feloldásáért és a börtönön belüli elkülönítés megszüntetéséért perelte be a norvég államot, a tárgyalása meg is kezdődött.

Mert ugyebár hiába van cellájában konyha és étkező, fürdőszoba, tévészoba karosszékkel, Play Station, edzőterem súlyzókkal, futópaddal és evezőgéppel, egy fekete-fehér kép az Eiffel-toronyról (?!) valamint három törpe papagáj, ő és ügyvédje szerint, fogva tartásának körülményei Az emberi jogok európai egyezménye alapján embertelen bánásmódnak minősülnek.

„Körülbelül 12 éve izolálva van. Egy teljesen bezárt világban él” – mondta Oeystein Storrvik ügyvéd a meghallgatáson, hozzátéve, hogy védence emiatt mély depresszióban van, és nem akar többé élni. Hogy mi lesz a per végeredménye, nem lehet tudni. Lehet, hogy megengedik Breiviknek, hogy látogatókat fogadjon. Néhány áldozatának hozzátartozója biztos felkeresné őt.

Írta a Magyar Hírlap