Élet+Stílus: Orbán-paródiái miatt nem engedik fellépni Kiskőrösön Somogyi Andrást

Élet+Stílus: Orbán-paródiái miatt nem engedik fellépni Kiskőrösön Somogyi Andrást

Az Orbánt, Mészárost és a NER egyéb ismert alakjait gyakran kifigurázó humorista a kiskőrösi művelődési házban szeretett volna termet bérelni, de elutasító választ kapott. A probléma deklaráltan Somogyi politikai töltetű humora volt.

Somogyi András évek óta járja az országot Hangok a fejemben című önálló estjével, amelyben celebeket és politikusokat is parodizál.

A csaknem 300 ezer Facebook-követővel rendelkező humorista ezzel a műsorával szeretett volna fellépni idén Kiskőrösön is, ám a Petőfi Sándor Művelődési Központban nem bérelhettek termet erre a célra, a probléma pedig deklaráltan Somogyi politikai töltetű humora volt:

A programon elhangzó politikai paródiákat (attól függetlenül, hogy kiről/kikről szólnak) és ahhoz kapcsolódó műsort, előadókat nem engedhetünk fel a színpadra

– írta Somogyi Andrásnak Szabadi-Maglódi Kitti, az intézmény vezetője – amelyről a 24.hu számolt be.

Somogyi András a 24-nek azt mondta: rendszeresen ütközik falakba a fideszes vezetésű városokban, és érzékelhető közönségigény ellenére sem tudnak fellépni, mert nincs bérelhető terem. Majd hozzátette:

„Az új elem csak az, hogy ilyen nyíltan le is írják az elutasítás valódi okát. Legtöbb esetben ez úgy szokott kinézni, hogy először örülnek a megkeresésnek, majd amikor meghallják a nevemet, akkor nyelnek egy nagyot, és mondanak valami olyasmit, hogy »Egyeztetünk az igazgató úrral, és visszaszólunk.« Na most, ez általában annyit tesz, hogy innentől nem kapunk választ az e-mailekre, a telefont sem veszik fel nekünk. Vagy ha mégis, akkor egy kis türelmet kérnek, majd kezdődik az egész elölről.”

A kedvenc kifogása az, amikor arra hivatkoznak egy önkormányzati intézményben, hogy a következő évekre már nincs szabad időpontjuk.

Somogyi a 24.hu-nak azt is elmondta, különös, hogy egy közintézményben nem léphet fel, mondván, oda politikai tartalmú produkciók nem mehetnek. Egy jogállamban szerinte egységes szabályok kellenek: vagy bárhol felléphet, vagy sehol. „Ráadásul én humorista vagyok, nem politikus. A Kádár-rendszerben Hofi Géza – még ha megtűrt státuszban is –, de elmondhatta a humor nyelvén a véleményét az országról. Gyalázatosnak tartom, hogy 2024-ben Európa közepén ez nem igazán, vagy csak korlátozottan történhet meg. De hát mit várjon az ember egy olyan rendszertől, amiben Tóth Gabi és Győzike jelenti a kultúrát?”

A humorista meggyőződése, hogy ha a Békemeneten ott vonulna az első sorban, Semjén Zsolt és Bayer Zsolt kezét fogva, akkor nem ütközne ilyen nehézségekbe, amikor egy művelődési házba vagy csarnokba akar fellépést szervezni.

A kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ nem reagált a lap kérdéseire.

A vidéki fellépések Somogyihoz hasonlóan gyakran más humoristák számára is nehézséget jelentenek, köztük Bödőcs Tibornak, Pottyondy Edinának és Alföldi Róbertnek is.

[embedded content]

HVG