Élet+Stílus: Bepereli a Sotheby’s-t egy orosz oligarcha

Élet+Stílus: Bepereli a Sotheby’s-t egy orosz oligarcha

Dmitrij Ribolovlev azzal vádolja az aukciós házat, hogy az egyik műkereskedőjén keresztül túlfizetésre vette őt rá olyan remekművekért, mint például Leonardo da Vinci Salvator Mundija.

Leonardo da Vinci Salvator Mundi című festménye a valaha eladott legdrágább műalkotás lett, amikor Dmitrij Ribolovlev 450 millió dollárért eladta Mohamed bin Szalman szaúdi koronahercegnek. Ribovlev 127,5 millió dollárért vette meg a festményt néhány évvel korábban a Sotheby’s-nél, de most már túlzásnak érzi azt az árat, és azzal vádolta meg az aukciós házat, hogy egy műkereskedőjén keresztül túlfizetésre vette rá őt.

Da Vinci Salvator Mundija

© TOLGA AKMEN / AFP

Ribovlev a világ 180. leggazdagabb embere, becslések szerint a vagyona 11,4 milliárd dollárra rúg, de úgy tűnik, a felesleges kiadásokat még ő is rossz néven veszi. Az orosz oligarcha szerint a londoni székhelyű aukciós ház más műtárgyakat – többek között Gustav Klimt, Amedeo Modigliani és René Magritte műveit – is túlságosan magasra becsülte.

Ribovlev 2002 és 2014 között mintegy kétmilliárd dollárt költött arra, hogy legyen egy „világszínvonalú műgyűjteménye, többek között Da Vinci, Toulouse-Lautrec és Matisse műveivel. A tanácsadóival azonban rájött, hogy a műtárgyak megszerzésében közreműködő műkereskedő, Yves Bouvier átverte azzal, hogy egy bizonyos áron maga vette meg a műveket, majd több millió vagy tízmillió dollárral magasabb árat számított fel nekik. Állításuk szerint Bouvier 38 műtárgy esetében legalább egymilliárd euró értékben tévesztette meg az oligarchát, ezért Monacóban, Szingapúrban, New Yorkban, Hongkongban és Svájcban is jogi lépéseket tettek ellene. Bouvier tagadta a vádakat, és múlt hónapban peren kívül megegyezett Ribovlevvel.

Ribovlev viszont most a Sothebys’t pereli, azzal vádolva az aukciós házat, hogy segített Bouvier-nek átverni az oligarchát. A Sotheby’s ezt tagadja. A per a napokban kezdődik New Yorkban.

HVG