II. Abdalláh: Izrael „brutális háborúja egy teljes nemzedéknyi palesztin gyermeket tett árvává”

II. Abdalláh: Izrael „brutális háborúja egy teljes nemzedéknyi palesztin gyermeket tett árvává”

MH/MTI
2024. január 8. hétfő. 21:15

Izrael „brutális háborúja” a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen „egy teljes nemzedéknyi palesztin gyermeket tett árvává” a Gázai övezetben – jelentette ki hétfőn II. Abdalláh jordániai király Ruandában, az afrikai országban 1994-ben elkövetett népirtás emlékművénél.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Gázai övezeti fegyveres konfliktusban több mint 30 ezer ember – főként nők és gyerekek – vesztették életüket vagy tűntek el. „Több gyermek halt meg a Gázai övezetben, mint bármely más konfliktusban tavaly. A túlélők közül sokan elvesztették egy vagy mindkét szülőjüket” – mondta II. Abdalláh a királyi palota közleménye szerint, amelyet a jordániai sajtó tett közzé.

Kijelentette, hogy Izrael „semmit nem kímélő agressziójával” a Gázai övezetben sohasem fogja tudni szavatolni saját biztonságát.

II. Abdalláh a ruandai népirtásról mint „kimondhatatlan bűncselekményekről” beszélt. Hangsúlyozta, hogy az ország története azóta viszont például szolgálhat az egész emberiség számára, ugyanis Ruanda népe sokat tett a megbékélésért, a sebek begyógyításáért és egy újabb népirtás megelőzéséért.

Írta a Magyar Hírlap