Félmillió eurót hoz évente egy kilátó

Félmillió eurót hoz évente egy kilátó

Korántsem nevezhető békésnek a lendvai Vinarium kilátó ügye. Természetesen kevéssé magával a látványossággal vagy a szerkezettel akadnak gondok, sokkal inkább az onnan származó bevétel, illetve annak sorsa keltett hullámokat.

Van itt minden, ami egy Zs-osztályú tragikomédiában előfordulhat – egy mondatban talán így lehetne legtömörebben jellemezni a lendvai Vinárium kilátó körül kialakult helyzetet. Mint arról szlovéniai nemzettestvéreink lapja beszámolt, az egész ügy azzal kezdődött, hogy még tavaly december 28-án bizalomvesztés miatt elbocsátották állásából a Lendva Várja Önt Turisztikai Szövetség elnökét, Totič Marinát. Helyét az alelnök, Sabo Gerenčer Metka vett át. Tavaly nyárig amúgy Somi János volt a szervezet elnöke, de ő magától távozott a posztjáról. Az pedig külön érdekes, hogy az állásából elküldött Totič Marina Lendva község pénzügyi osztályán a munkatársak tudta nélkül készített hangfelvételt az ott folyó beszélgetésről amiről később értesítette Magyar János polgármestert.

A purparlé azért is különösen pikáns, mert a szervezet tagjai alapvetően tavaly télen értesültek arról, hogy a kilátó esztendőnként durván félmillió euró bevételt produkál.

Az 53,5 méter magas Vinarium torony (stolp Vinarium) a 303 méteres Lendva-hegyen magasodik, nem messze a magyar határtól. A látványosság évente ötvenezer látogatót vonz. A szerkezet váza hiperboloidot alkotó acélrudakból áll, s tetején egy zárt üvegezett- és egy szabadtéri kilátószint található. Közepén lift helyezkedik el, körülötte pedig lépcső található. Földszintjén egy helyi fehérborokat is kínáló ajándékbolt valamint presszó kapott helyet.

Írta a Magyar Hírlap