A bolgár elnök megtámadta az alkotmánymódosítási törvényt

A bolgár elnök megtámadta az alkotmánymódosítási törvényt

MH/MTI
2024. január 8. hétfő. 13:06
Frissítve: 2024. január 8. 13:11

Az államfő sajtószolgálatának közlése szerint Radev alkotmányellenesnek tartja az elfogadott módosításokat, amelyek a kettős állampolgárságú állampolgároknak jogot adnak arra, hogy népképviselők és miniszterek legyenek, új eljárást vezetnek be a technikai kormány kinevezésére, valamint újraszabályozzák a különböző törvényhozó testületek hivatali idejét.

Az igazságszolgáltatásról szóló fejezetben az elnök megtámadta a legfelsőbb bíróságok elnöke és a legfőbb ügyész kinevezésére vonatkozó új eljárást, amely szerint ezeket tisztségviselőket az államfő rendelete nélkül is be lehet iktatni hivatalukba.

Radev úgy véli, hogy ezek és más, a parlament által elfogadott módosítások ellentétesek más alkotmányos rendelkezésekkel, megváltoztatják az alapvető hatalmi szervek közötti egyensúlyt és a kölcsönös ellenőrzést.

A bolgár elnök az alkotmánymódosítások szavazási eljárását is kifogásolta.

A kiadott közlemény szerint az elnök úgy véli, a módosítások némelyike, amellett hogy ellentmond az alkotmány más rendelkezéseinek, megváltoztatja az alapvető hatalmi szervek közötti egyensúlyt és a köztük lévő kölcsönös ellenőrzést, ami közvetlenül érinti az államigazgatás formáját, és a törvényhozás kizárólagos hatáskörébe tartozik.

Írta a Magyar Hírlap