Itthon: Lázár János bejelentette, 2026-ban nem indul újra a választáson

Itthon: Lázár János bejelentette, 2026-ban nem indul újra a választáson

Azt írta, egyéni parlamenti képviselő nem, de politikus marad.

„Számomra 2024 a korszakváltás éve. Nemcsak az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozó ágazatokban, az építések, az állami beruházások és a közlekedés terén, de a saját politikai pályámon is” – kezdte posztját a miniszter.

Bejelentette, hogy hat országgyűlési ciklus után 2026-ban nem indul újabb, egyéni parlamenti mandátumért a választókerületében.

Azt írta, az elmúlt évek közös eredményeire, az ígéretek teljesítésére és a többször megerősített felhatalmazásra büszke, köszöni is, de életének ezt a korszakát lezárja.

„Ezt a ciklust követően egyéni választókerületi képviselő már nem leszek, de politikus maradok: a szűkebb és a tágabb pátriám, a magyar vidék és az Alföld, a politikai közösségem és a pártom továbbra is számíthat a munkámra.”

Hódmezővásárhelyen szerinte gyökeres változásra van szükség, mert az ma a végletekig megosztott, egyre jobban lemaradó város.

„Ha ezen változtatni akarunk, kevesebb pártpolitizálásra és több munkára, kevesebb vitára és több közös nevezőre van szükség. Az új műsorhoz pedig új férfi kell. Vagy nő – majd a választók eldöntik.”

Azt írta, teljes sorcserére van szükség a városban: 2024-ben új polgármesterre, 2026-ban pedig új országgyűlési képviselőre, és ennek a megújításnak ő az elősegítője és nem az akadálya lesz.

A 2022-es országgyűlési választás előtti riportutunk során helyben mondogatták, hogy Lázár János pozíciója meggyengült, és a fideszesek körében sem népszerű, azoban a számok ezt nem igazolták vissza. Egyéni jelöltként 51,7 százalékot szerzett, míg ellenfele, a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter csak 40-et. Ez darabra több mint hatezer szavazatkülönbség volt.

A ciklus elején Orbán Viktor négy év kihagyás után miniszternek is felkérte Lázárt, bár van olyan nézőpont, ami szerint be akarta vonni egyik kritikusát a kormányba, hogy ne legyen kibeszélés, másrészt így a kormányzati eredményekért egy nehéz időszakban őt is terheli a felelősség.

Lázár János miniszteri munkásságát itt elemeztük:

Lázár János miniszteri mérlege: mozog, de nehéz eldönteni, hogy lubickol vagy vergődik

Pénzhiány miatt lefújt fejlesztések helyett vasúti mellékvonal-bezárásokkal, Horthy-dicsőítéssel, jogi barkácsolással és MÁV-os, valamint minisztériumi tisztogatással tölti ideje javát Lázár János. A száműzetése után a kormányba visszavett politikus minisztersége eddig nem túl sikeres – szerencséje, hogy politikai hasznát Orbán Viktor nem csak ebben méri.

HVG