Nekünk, magyaroknak elképesztően sok receptünk és különleges ételünk van. A külföldiek sokszor túl fűszeresnek és zsírosnak gondolják az ételeinket, de mi pont így szeretjük őket. Senki sem tud olyan gulyáslevest és pörköltöt főzni, mint a magyarok, hiába próbálkoznak sokan vele. Ám nemcsak a főételek tekintetében vagyunk érdekesek, hanem az édességek terén is. Rengeteg olyan desszertünk van, ami máshol nincs, ilyen a mákosguba vagy a Gundel-palacsinta, de somlói galuska és a dobos torta is a jellegzetes finomságunk.
Ám sokan szeretik a kürtöskalácsot is, amelyet sok helyen lehet kapni, vásárokban, parkolókban, Budapesten a metróaluljárókban is vásárolhatunk belőle. A szezonja leginkább karácsonyi ünnepekkor van, a karácsonyi vásárokban. A közösségi oldalakon is sokszor téma a kürtöskalács, valaki szereti, valaki nem szereti, és mindenkinek más a véleménye az ízesítéssel kapcsolatban is. Néha már vita alakul ki, hogy melyik a legjobb kürtőskalács.
– Őszintén szólva nem bánom, hogy van ilyen édesség. Jó ízűek, de nagyon zavar, hogy Prágában minden sarkon árulják. Hagyományosan bohém édességként hirdetik és borzasztóan túlárazottak – olvasható egy bejegyzésben a Redditen.
– Budapesten ettem, a fahéjas-cukros finom – írta egy felhasználó.
– Nyáron ki kell próbálnotok fagyival is – adta a tanácsot egy másik kommentelő.
Mostanában ugyanis már olyanok is kaphatók, amelyek fagyival vannak töltve, esetleg csokikrémmel vagy Nutellával. De a külső ízesítésben is vannak már változások. Természetesen a mai napig kapható a fahéjas, diós, vaníliás, kakaós változat, de már szórócukrot, kókuszt és szárított málnát is tesznek rá. Sokan pedig otthon is elkészítik.
Írta a Magyar Hírlap