Itthon: Hamisított receptekkel jutott nyugtatókhoz, amit drogként használhattak

Itthon: Hamisított receptekkel jutott nyugtatókhoz, amit drogként használhattak

A gyógyszerek kábítószer-helyettesítőként jó áron értékesíthetők a feketepiacon.

Vádat emeltek egy 55 éves csornai férfival szemben, aki hamis receptekkel segített olyan nyugtatókat kiváltani, amelyek az ügyészség szerint kábítószer-helyettesítőként jó áron értékesíthetők a feketepiacon.

A vádirat szerint még 2019 őszén loptak el 110 üres orvosi receptet egy budapesti kórházból, majd egy olyan belgyógyász orvos nevében és hamisított bélyegzőjével töltötték ki, aki akkor már külföldön dolgozott. A férfi a hamis bélyegzővel és orvosi aláírással ellátott, két valós beteg nevére, részben valós adatokkal kitöltött recepteket 30 esetben aláírta a betegek nevében. Ezzel közreműködött abban, hogy ismeretlenek vényköteles nyugtatóhoz jussanak.

Az így meghamisított vényekkel 2019 szeptemberében két nap alatt, 30 alkalommal több városban is váltottak ki az eljárás során ismeretlenül maradt személyek gyógyszereket, írja közleményében az ügyészség.

A vádlott úgy bukott le, hogy egy nagykanizsai gyógyszertárban az asszisztens gyanút fogott. Felhívta a kórházat, és kiderült, hogy a receptet „író“ orvos nem is dolgozik itthon, ezért értesítette a rendőrséget.

A más ügyben szabadságvesztését töltő férfival szemben az ügyészség a vádiratban hamis magánokirat felhasználása és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat, amelyben fogházbüntetés kiszabását indítványozta.

(Nyitóképünk illusztráció)

HVG