Igazi gyógyír, és csökkenti a rák kockázatát, nem csak január 1-jén

Igazi gyógyír, és csökkenti a rák kockázatát, nem csak január 1-jén

Magyar Tibor
2024. január 1. hétfő. 12:41
Frissítve: 2024. január 1. 12:50

Legtöbben csak január elsején esznek lencsét, ám érdemes az év más napjain is fogyasztani ezt a hüvelyest. Rengeteg vitamin és nyomelem van benne, ami jótékony hatással van szervezetünkre. Az A vitamin mellett B1-, B2-, B6-, B9-, és B11-vitaminban is bővelkedik. Ezek mellett van benne magnézium, folsav, kalcium, kálium, foszfor, cink és vagy.

Nagy a rosttartalma, egy tál lencsefőzelék fedezi a napi rostbevitelünket. Magas a könnyen emészthető fehérje szintje, amit jól mutat az, hogy 10 dkg lencse másfélszer annyi fehérjét tartalmaz, mint ugyanennyi marhahús.

Bioaktív anyagok is találhatóak benne, mint a flavonoid, a fenolsav és a szaponin is, amik csökkentik a koleszterinszintet és segít megakadályozni bizonyos rákfajták kialakulását.

Több élethelyzetben is segítségünkre lehet a rendszeres lencsefogyasztás. Ilyen a vérszegénység, az alultápláltság, a fizikai és szellemi kimerültség, a vércukorszint szabályozása, a vérkeringés javítása, a szem egészsége. Emellett javítja a májfunkciót, jó hatással van az anyagcserére, székrekedés esetén remek gyógyír, fokozza a férfiak termékenységét, lassítja a bőr öregedését, segíti a hajnövekedést és támogatja a sebgyógyulást.

Fogyaszthatjuk salátaként, levesként, főzelékként, de akár fasirtot is készíthetünk belőle.

Írta a Magyar Hírlap