Massa és a 2008-as vb-cím – az év F1-es poénja

Massa és a 2008-as vb-cím – az év F1-es poénja

Tizenharmadik, egyben utolsó részéhez érkezett hagyományos nagy F1-es szezonértékelőnk, és szilveszter napjához méltón az év poénjai maradtak utoljára. Szokás szerint 3-2-1-es rendszerben pontoztuk a top 3-as listáinkat, így állt össze a szerkesztőségi rangsor.

f1-massa-2008_3

Balogh Tamás: Nem feltétlenül jó értelemben, de annál nevetségesebbnek semmit nem találtam 2023-ban az F1-ben, mint hogy Felipe Massa jogászcsapatot fogadott fel a 2008-as világbajnoki cím megszerzése érdekében – mindezt Bernie Ecclestone egy olyan nyilatkozatára alapozva, amelyre később maga az F1 egykori vezére sem emlékezett… Sergio Perez Las Vegas-i pilótaparádé előtti bemutatása jól összegezte, mennyire nevetségesen kínossá tud válni, ha a Formula-1 csak a show-ra akar koncentrálni, míg a hungaroringi trófeatörés nekünk, magyaroknak biztosan emlékezetes vicces pillanat marad.

1. Massa harca a 2008-as vb-címért

2. Perez bemutatása Las Vegasban

3. Norris összetöri Verstappen hungaroringi trófeáját

Gellérfi Gergő: Indoklásom egészen rövid lesz: ezek az események adták a legtöbb okot a tréfálkozásra a szezon során – amit Pitwall című műsorunkban mindhármat illetően sűrűn meg is tettünk.

1. Bottas kiadja a Bott-Ass naptárat

2. Marko szerint Perez dél-amerikai

3. Massa szeretne 2008 világbajnoka lenni

[embedded content]

Gobodics Tamás: Ugyan az év második felében kiderült, hogy komolyan gondolja, de én mégsem tudom másként értékelni Felipe Massa néhol kacagtató, néhol vérciki komédiáját, mint az év poénjaként – ennél jobb viccet tényleg nem tudott produkálni senki 2023-ban. Lehet, hogy csak az én hangulatom gonosz, vagy a véleményem karcos, de az év poénjai közé sorolom azt is, hogy Sergio Perez tényleges vb-esélyesként tekintett magára, és azt is, hogy Mike Krack szerint Lance Stroll csak azért kapott akkora pofont Alonsótól házon belül, ami a Holdról is látszik, mert balszerencsés. Na jó, ezek csak bizonyos szemszögből viccesek…

1. Felipe Massa mint 2008 világbajnoka

2. Perez mint vb-esélyes

3. Krack Stroll-védelme

Héjas Szilárd: Leclerc alaposan elküldte csapatát a dzsiddai futamon, mikor későn szóltak neki a rádióban, hogy nyomja neki, mert Hamiltonnal versenyben lesz a safety car mögött, mikor a brit visszahajt a pályára. Megmosolyogtatott Russell is, mikor összekeverte az esőt a saját izzadságával és az a pillanat is, amikor a Brazíliában már a felvezető körön búcsúzó Leclerc autójával szelfiztek a pályabírók.

1. Leclerc leteremti a csapatot

2. Russell és az „eső”

3. Szelfi Leclerc Ferrarijával

f1-norris-hungaroring-trofea

Mészáros Sándor: Norris hungaroringi trófeatörése hihetetlenül nagyot ment szerte a világban, ami komoly lenyomata volt az évadnak is: a pályán zajló izgalmak helyett egy ilyen mozzanat is lázba tudta hozni a sportág híveit. Perez és az ordító Bruce Buffer esete roppant mulatságos volt, akárcsak Verstappen interjúja Alonsóval röviddel az Abu Dhabi Nagydíj leintése után.

1. A hungaroringi trófeatörés

2. Perez és a speaker Vegasban

3. Verstappen interjúja Alonsóval

Strommer Benjamin: A Massa-ügy még egy lista első helyére felkívánkozik, pontosabban a kis brazil kijelentése Lewis Hamiltonról: „Ő tiszteletbeli brazil állampolgár és nagyon kedvelik is a brazilok, szóval azt remélem, hogy ő is támogatni fog minket. Abszolút semmi gondunk Hamiltonnal.” (Igaz, nem is akarja elvenni Hamiltontól a 2008-as vb-címet, beéri azzal, ha megosztják.) Szórakoztató pillanat volt, amikor kiderült, George Russell saját izzadságát nézte esőcseppeknek. Bottas pucérkodós vagy ritkábban fecskealsós posztjain is jókat lehetett derülni eleinte, bár most már úgy érzem, túlzás, amit művel. (De legalább jótékony célra fordította.)

1. Massa számít Hamilton támogatására

2. Russell esőt érzékel a sisakrostélyon

3. Bottas pucérkodásai

bottass-2

Végeredmény: Szokás szerint a legváltozatosabbnak bizonyult az év poénja kategória, és bár több megnevezést egy kalap alá vettünk ehhez, de egyértelműen kiemelkedett a sorból Massa abszurd-szürreális-nevetséges harca a 2008-as vb-címért. A hungaroringi trófeatörés, valamint Perez, Bottas és Russell egy-egy momentuma is több jelölést kapott.

1. Massa és a 2008-as vb-cím 10 pont

2. A hungaroringi trófeatörés, Perez bemutatása Las Vegasban, Bottas pucérkodásai, Russell és az „eső” 4-4 pont

6. Leclerc leteremti a rádióban a Ferrarit 3 pont

7. Perez mint vb-esélyes, Marko szerint Perez dél-amerikai 2-2 pont

9. Krack védi Strollt 1 pont

10. Szelfi Leclerc Ferrarijával, Verstappen interjúja Alonsóval 1-1 pont

 

A korábbi kategóriák eredményei:

Az év versenyzője: 1. Max Verstappen, 2. Fernando Alonso, 3. Lewis Hamilton

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. McLaren, 3. Aston Martin

Az év meglepetése: 1. Aston Martin és Fernando Alonso, 3. McLaren

Az év csalódása: 1. Sergio Perez, 2. George Russell, 3. Nyck de Vries

Az év újonca: 1. Oscar Piastri, 2. Liam Lawson, 3. Logan Sargeant

Az év csapatvezetője: 1. Andrea Stella, 2. James Vowles, 3. Frederic Vasseur

Az év versenye: 1. Szingapúri Nagydíj, 2. Las Vegas-i Nagydíj, 3. Holland és Olasz Nagydíj

Az év előzése: 1. Alonso Perez ellen Interlagosban, 2. Alonso Hamilton ellen Bahreinben, 3. Leclerc Perez ellen Las Vegasban

Az év balesete: 1. Stroll a szingapúri időmérőn, 2. Norris Las Vegasban, 3. Melbourne-i rajtbaleset

Az év botránya: 1. Wolff-ügy, 2. Las Vegas-ügy, 3. Massa-ügy

Az év híre: 1. Andretti-sztori, 2. Red Bull-Ford, 3. Magyar a Magyar Nagydíj

Az év pillanata: 1. Alonso bahreini dobogója és Sainz szingapúri győzelme, 3. Verstappen zsinórban tíz győzelme

formula.hu