Világ: Ukrán támadás Belgorod ellen: 18 halott, 111 sebesült

Világ: Ukrán támadás Belgorod ellen: 18 halott, 111 sebesült

A példátlan orosz offenzíva hasonló mértékű reakciót váltott ki az ukrán hadseregből.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Tovább nőtt az Ukrajnával határos orosz várost, Belgorodot ért szombati légicsapás áldozatainak száma az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint: már 18 halottról és 111 sérültről számoltak be szombat este.

Korábban a katasztófaelhárítás még 14 áldozatról tudott – köztük két gyerekről -, valamint 108 sebesültről.

Az ukrán hadsereg légicsapásaira egy nappal azután került sor, hogy az orosz hadsereg minden korábbinál intenzívebb légi offenzívát indított a legnagyobb ukrán városok ellen.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a belgorodi támadás nem marad büntetlenül, „és Moszkva kérni fogja az eset miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását”.

A szintén az ukrán határ mellett fekvő Brjanszki területen Kiszter és Borsevo falvakat lőtték az ukrán erők, itt egy kilencéves gyermek vesztette életét – közölte Alekszandr Bogomaz, a terület állami közigazgatási hivatalának vezetője. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz légvédelmi rendszerek tizenhárom ukrán rakétát semmisítettek meg a terület felett. A tárca szerint harminckét ukrán drónt is semlegesítettek az ukrán határtól északra fekvő Brjanszk, Kurszk és Orjol, valamint Moszkva térségében. Ezeket a számokat független források nem erősítették meg.

HVG