Tömegek próbálnak diabétesz elleni injekcióval fogyni karácsony után

Tömegek próbálnak diabétesz elleni injekcióval fogyni karácsony után

A cukorbetegség elleni injekciók, gyógyszerek azután váltak népszerűvé, hogy kiderült, segíthetnek a fogyásban is, mivel olyan hormonokat utánoznak, amelyek az étkezés utáni teltségérzetet okozzák. Bár az elhízás elleni küzdelem fontos eszközeként üdvözölték ezeket a készítményeket, népszerűségük – amelyet a celebek támogatása is táplál – aggodalomra ad okot.

Ha az emberek azért szedik ezeket a gyógyszereket, hogy leküzdjék a karácsonyi túlevés okozta súlygyarapodást, akkor csalódni fognak – mondta Dr. Simon Cork, a brit Ruskin Egyetem fiziológia tanszékének vezető oktatója, aki szerint ezek a gyógyszerek nem jelentenek gyors megoldást a fogyásra, mert azok szedése után az extra kilók ugyanúgy visszakúsznak majd. „Ehelyett szigorú diétát kell tartani és rendszeresen mozogni” – tette hozzá Cork.

Angliában ezeknek a készítményeknek a nagy része ingyenesen elérhető azoknak, akik rászorulnak, viszont azok is megvehetik őket, akiknek nem írta fel orvos, csak ők pénzért juthatnak hozzá.

Dr. Harshal Deshmukh endokrinológus szakorvos, a Hull Egyetem vezető klinikai tanára szintén óvatosságra int.

Az orvosok ezeket a gyógyszereket konkrét javallatok alapján írják fel, alapos, az ellenjavallatokat is figyelembe vevő értékelést követően. Ezenkívül az optimális hatékonyság érdekében idővel fokozatos adagcsökkentésre van szükség, így véletlenszerű alkalmazásuk az ünnepi időszakban nem ajánlott. Ráadásul ezeknek a gyógyszereknek az online gyógyszertárakon keresztül, átfogó értékelés nélkül történő beszerzése határozottan nem javasolt – tette hozzá az endokrinológus szakorvos.

Az általános orvosi vélemény az, hogy bár e gyógyszerek súlyos mellékhatásai ritkán fordulnak elő, ettől még nagyon is előjöhetnek, és veszélyesek lehetnek.

Írta a Magyar Hírlap