Öt étel, ami segít csökkenteni a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint gyakran a rossz étrend következménye, ám Dr. Szunnita Patel orvos szerint néhány változtatással rendezheted ezt a problémát. A szakember 5 étel/ital fogyasztását hangsúlyozza, és azt állítja, ezeknek koleszterinszint-csökkentő hatásuk van.

1. Kása

A zabkása az zab oldható rosttartalmának köszönhetően segíthet a rossz koleszterin csökkentésében. Az orvos elmagyarázta, hogy az oldható rostok az emésztőrendszerben kötődnek a koleszterinhez, és segítik annak eltávolítását a szervezetből.

Egyél legalább 5-10 gramm oldható rostot naponta. Ha feltubóznád a zabkása jótékony hatását, tegyél bele pár szem olajos magvat is – javasolja Dr. Patel.

A diófélék tele vannak telítetlen zsírokkal, valamint növényi szterolokkal, amelyek egyaránt hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentéséhez.

2. Sült hal

„A lazac vagy a makréla szintén jótékony hatásúak. Ezek a halak omega-3 zsírsavakban gazdagok, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a trigliceridszintet és ezzel a szívbetegségek kockázatát” – magyarázta az orvos.

3. Fűszerek

Dr. Patel elmondta, ő a fokhagymát, a kurkumát és a fahéjét javasolja, mindhárom koleszterinszint-csökkentő vegyületeket tartalmaz. Ezek a fűszerek felhasználhatók a főzéshez, vagy hozzáadhatók italokhoz – ídézi az orvost az Express.

4. Zöld tea

Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a zöld teában található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a rossz koleszterinszintet – ismerteti Dr. Patel.

5. Curry

Az orvos arról is beszélt, hogy különösen jótékony hatású lehet a curry, főleg ha hüvelyesekkel, babbal, borsóval, lencsével fogyasztjuk.

Írta a Magyar Hírlap