Az ünnepi időszakban sokan hajlamosak mellőzni a mértéket, a gazdagon terített asztalnak, az ínycsiklandozó menüsornak és a fantasztikus süteményeknek valóban nehéz ellenállni, és akkor a rengeteg szaloncukorról még szó sem esett. A túlevés ilyenkor cseppet sem ritka, s még ha a felszaladt pluszkilókat nem is vesszük figyelembe, a határtalan falatozás bizony csúnya gyomorbántalmakat, puffadást és az emésztési folyamatok felborulását eredményezheti.
Talán első blikkre furcsán hangzik, hogy különböző ételekkel lehet orvosolni a problémákat, hiszen éppen az a probléma, hogy az ember előtte is csak evett és evett, azonban nem feltétlenül szükséges mindenféle csodabogyó után kapkodni. A természetes módszerek és megoldások sokszor legalább annyira hatékonyak tudnak lenni, csak nem mindegy, hogy milyen ételeket építünk be az étrendünkbe az ünnepi kajadömping után.
A legjobb, ha különböző méregtelenítő, emésztésserkentő alapanyagokból épül fel a napi menü. A méregtelenítést nem maga az étel, hanem a szervezet – főként a máj – végzi el, viszont bizonyos táplálékok képesek támogatni a munkáját. Leginkább a rostokban vagy antioxidánsokban bővelkedő ételek hatnak serkentően a test méregtelenítő folyamataira. Bár a nehéz ételek fogyasztása után sem reked meg teljesen a méregtelenítés, tény, hogy a zsíros alapanyagokban és szénhidrátban gazdag étkezések, valamint a mozgásszegény napok jelentősen megnehezítik a szervezet munkáját. Ezért van szükség egy kis támogatásra, a megfelelő ételek segítségével pedig garantáltan megszabadulhatsz a salakanyagoktól és a feleslegesen visszatartott méreganyagoktól.
Méregtelenítő ételek puffadás és gyomorbántalmak ellen
Gyömbér
A gyömbér erős ízét nem mindenki kedveli, azonban mindenképpen érdemes esélyt adni neki valamilyen formában. Hatékonyan pörgeti fel a lelassult emésztést, nyugtatja a gyomrot és elűzi a puffadást, ezáltal érezhetően javítja a közérzetet. Tisztítja a bélrendszert, és megszünteti a napok óta tartó teltségérzetet. Legjobb nyersen fogyasztani, de tea formájában szintén rendkívül hatásos.
Cékla
A cékla igazi májtisztító élelmiszer, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, az emésztésre és az egészségre egyaránt jótékony hatással van. Fogyasztása felpörgeti az anyagcserét, ennek köszönhetően leszámol a teltségérzettel, és megszabadít a méreganyagoktól.
Alma
Az alma igazi jolly joker gyümölcs, nagyon kevesen vannak, akik nem tudnak megbarátkozni az ízével, ráadásul számos jótékony hatással bír, ami miatt érdemes fogyasztani. Rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz, és amellett, hogy feltölti a szervezet megcsappant raktárait, a máj méregtelenítő munkáját is segíti. A benne található pektin nevű enzimnek, illetve kimagasló rosttartalmának köszönhetően felgyorsítja az emésztést és az anyagcserét, seprűként pucolja ki a bélrendszert, eltávolítja a salakanyagokat. Az már csak hab a tortán, hogy még a kellemetlen puffadással is leszámol.
Citrom
A citromot a legtöbben ilyenkor kimagasló C-vitamin-tartalma miatt fogyasztják, azt már kevesebben tudják róla, hogy a méregtelenítésben is segítséget nyújt a szervezetnek. A C-vitamin ugyanis nem csak az immunrendszert erősíti, az anyagcsere-folyamatok kiegyensúlyozott működésében éppúgy szerepet vállal, elűzi a salakanyagokat, és könnyít a teltségérzeten. Ezen túl hatékonyan aktivizálja az emésztést, megszünteti a puffadást.
Káposzta
A káposzta gyakran kerül az asztalra az ünnepi időszakban, a hatalmas lakomák után pedig szintén érdemes bevetni. Semlegesíti a méreganyagokat, szorgosan segíti a máj munkáját, remek hatással van az emésztésre. Klorofillban gazdag, amely nagyban hozzájárul a méregtelenítő folyamatok kiegyensúlyozott működéséhez. Rostjaival seprűként pucolja ki a bélrendszert. Érzékeny gyomrúak számára kisebb mennyiségben is puffasztó hatású lehet, ám alapvetően javítja a bélműködést.
Írta a Magyar Hírlap