Itthon: Pikó: Lex Pázmányt kapott karácsonyra a kormánytól Józsefváros

Itthon: Pikó: Lex Pázmányt kapott karácsonyra a kormánytól Józsefváros

Az ünnepekre időzített kormányrendelet után úgy tűnik, hiába próbálkozott az önkormányzat változtatási tilalommal megvédeni a Rádió egykori épületét a Pázmány új kampuszának munkálataitól.

Itt a Lex Pázmány, a kormány karácsonyi ajándéka Józsefvárosnak – így kommentálta a Facebookon Pikó András, Józsefváros polgármestere (képünkön) azt a december 22-i Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletet, amely érvényteleníteni kívánja az önkormányzat erőfeszítéseit, hogy megvédjék a kerületben a Magyar Rádió egykori épületeit, amelyek részben áldozatul esnének a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampuszát létrehozó építési projektnek.

A kormányrendelet szerint – hívta fel a figyelmet a polgármester – „nem csak a helyi önkormányzat által meghatározott örökségvédelmi követleményeket, helyi védelmet, hanem az önkormányzat által kihirdetett változtatási tilalmat sem kell figyelembe vennie az állami kiemelt beruházások tekintetében az eljáró hatóságoknak”. Márpedig az önkormányzat éppen azzal mentette volna meg az épületeket, hogy a teljes területre változtatási tilalmat írt elő.

Rendelettel írnak felül törvényt. Rendelettel veszik el a helyi lakosság jogát a lakhelyüket és az életüket érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos társadalmi egyeztetésekhez

– állapította meg a polgármester. “Legutóbb, Lánszki Regő államtitkár konstruktivitást kért tőlünk, józsefvárosiaktól, miközben kifejezte, hogy kész a további párbeszédre. Vajon mire gondolhatott? – zárta egy költői kérdéssel posztját Pikó András.

A kormányrendelet szerinti kormányzati hozzáállás aligha volt meglepetés egyébként azután, hogy novemberben Lázár János építési és közlekjedési miniszter is megszólalt az egyetem VIII. kerületi új campusa körüli vitában és a Magyar Rádió volt épületének megőrzése kapcsán azt mondta, hogy „ha valamit le kell bontani Budapesten, az a Rádió volt épülete, ahonnan ávósok lőttek 1956-ban a tömegbe”.

A bontani/nem bontani vitában nemrég a hvg360-on is megjelent egy írás, ebben Bedő Iván arról ír: volt egy olyan pont, amikor az illetékes kormányhivatal örökségvédelmi osztálya megfontolandónak tartotta, hogy kultúr- és rádiótörténeti jelentőségére tekintettel a 6-os stúdiót ne bontsák le, amikor leradírozzák a Rádió több más épületét, de ez végül jámbor óhaj maradt. De miért is kellene ennek műemlékként fennmaradnia – teszi fel a kérdést szerzőnk.

HVG