Világ: Nem indulhat Putyin ellen a volt tévés, aki a háború befejezéséért kampányolna

Világ: Nem indulhat Putyin ellen a volt tévés, aki a háború befejezéséért kampányolna

100 hibát találtak a jelentkezési lapján.

Eltiltották a jelöltségtől Jekatyerina Duncova volt tévés újságírót, független politikust, aki Vlagyimir Putyin elnök kihívója lett volna a tavaszi választáson – írja a BBC. Duncova az Ukrajnával vívott háború befejezését célzó programmal akart indulni.

A választási bizottság azonban három nappal a jelentkezése után egyhangúlag elutasította a jelöltségét, arra hivatkozva, hogy 100 hiba volt a jelentkezési lapján ezért nem kezdhet támogató aláírásokat gyűjteni.

Az orosz választási bizottság vezetője, Ella Pamfilova Duncovának azt mondta,

„ön egy fiatal nő, minden ön előtt áll. Minden mínuszból mindig lehet pluszt csinálni. Minden tapasztalat még mindig tapasztalat.”

Duncova közölte, fellebbez a döntés ellen a Legfelsőbb Bíróságon.

A volt tévés korábban a Reutersnek arról beszélt, „minden épeszű ember, aki erre a lépésre vállalkozik (vagyis indul a választáson), félne – de a félelem nem győzhet”.

Az orosz alkotmányt 2020-ban módosították, amivel négyről hat évre emelték az elnöki ciklus időtartamát. Putyin tiszta lappal indulhat, hiszen a korábbi ciklusokat nem veszik számításba. A mostani döntés után Putyin az egyetlen, aki jelöltként regisztáltathatja magát, bár eddig 29 ember jelentkezett be kihívóként.

HVG