Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, míg Oroszországnak nincs ilyen gondja

Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, míg Oroszországnak nincs ilyen gondja

Egy, a front déli szektorában harcoló ukrán katona szerint a tüzérek korlátozott számú lövedéket kapnak egy adott célpont eltalálására, egy kisebb célpontra, például egy aknavetőállásra mindössze 5-7 lövedéket használhatnak – olvasható az oroszhirek.hu oldalán.

Hozzátette, hogy a frontszolgálatosok „nagyon fáradtak”, ami súlyosbítja a lőszerhiányt.

„Még mindig motiváltak… de csak a motivációval nem lehet háborút nyerni. Valamiféle számbeli előnyre van szükséged… ez csak egyre rosszabb és rosszabb lesz”.

A katona megjegyzéseit a 155 mm-es ágyúkkal felszerelt 148. tüzérdandár egyik tagja is megerősítette a lapnak. A Postnak elmondta, hogy az egysége naponta mindössze 10-20 lövedéket használ fel, ami az átlagos 50 lövedékről csökkent le, és néha a 90-et is elérte.

„Mit lehet kezdeni napi 10 lövedékkel? Ez alig elég ahhoz, hogy válaszoljunk az előrenyomulásukra – még csak nem is beszélünk az állásaik megtámadásáról”.

Ugyanakkor a lapnak nyilatkozó ukrán katonák elmondták, hogy nem látják, hogy Oroszország hasonló lőszerhiányban szenvedne, mivel folytatja támadásait a front déli és középső részén is.

A kijevi tisztviselők régóta panaszkodnak a lőszerhiányra, azt állítva, hogy az késleltette a sokat hangoztatott nyári ellentámadásuk kezdetét, és időt adott Oroszországnak arra, hogy félelmetes védelmet építsen ki. Júniustól kezdődően Ukrajna megpróbálta áttörni Moszkva vonalait, de említésre méltó siker nélkül, miközben orosz tisztviselők szerint mintegy 160 000 katonát vesztett Ukrajna a folyamat során.

A lőszerhiányt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, aki szerint a Hamász és Izrael közötti konfliktus lassította a szállításokat. Az ABC News november végén egy ukrán tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az ellenségeskedések kezdete óta „több mint 30 százalékkal” csökkentek a NATO-szabványos lőszerek amerikai szállítása.

Eközben az Egyesült Államoknak – Kijev fő nyugati támogatójának – be kellett osztania az Ukrajnának juttatott támogatások összegét, mivel a Kongresszus a republikánusok ellenállása miatt eddig nem tudta jóváhagyni Joe Biden elnök mintegy 60 milliárd dolláros segélyt tartalmazó kiemelt kérését. A Republikánus Párt nem volt hajlandó támogatni a lépést, és azt követelte, hogy a Fehér Ház tegyen többet az Egyesült Államok déli határának biztonsága érdekében.

Írta a Magyar Hírlap